Kolme syytä, miksi painonpudotus jämähtää paikoilleen

Hyvin alkanut laihdutuskuuri saa monilla jossain vaiheessa käänteen, jossa vaa’an lukemat jumittavat paikoillaan pidempään. Tämä on yleistä ja täysin normaalia, eikä siksi kannata missään nimessä vaipua epätoivoon. Listasimme kolme yleistä syytä, jotka saattavat vaikuttaa painon jumiutumiseen.

Kehosi on ehkä säästöliekillä

Painoa hallitaan syömällä, ei syömättömyydellä. Usein painonlaskun pysähtyminen on kehon biologinen vastareaktio laihduttamisyritykselle. Jos ravinnosta saatava energiamäärä on aivan liian vähäinen, hyvin matala energiamäärä johtaa hidastuneeseen aineenvaihduntaan ja keho ajautuu säästöliekille. Elimistö alentaa aineenvaihduntaa estääkseen lisäpainonpudotuksen. Jos kitkuttelee liian pienellä ruokamäärällä, säästöliekille meneminen voi estää laihtumista, vaikka pienellä energiamäärällä muuten pitäisi laihtua.

Laihduttuaan ihminen myös tarvitsee vähemmän energiaa, koska kevyemmän kehon ylläpito vie vähemmän kaloreita. Sen vuoksi paino tasaantuu jonkun ajan kuluttua ilman, että aineenvaihdunta olisi mitenkään erityisesti mennyt säästöliekille. 10 kilon painonlaskun myötä ihminen tarvitsee pysyvästi noin 300-400 kcal vähemmän kuin ennen painonpudotusta; ehkä juuri sen verran, mikä alussa tarvittiin painonlaskuun. Sen vuoksi on ymmärrettävää, että jos pitää energiansaannin samana ei ennen pitkää enää laihdukaan, koska saanti tulee vastaamaan kulutusta.

Virkistä aineenvaihduntaasi liikkumalla ja syömällä riittävästi sekä riittävän usein.  Mikäli liikunta ei kuulu arkeesi, aloita se. Aloittelijalle puolen tunnin päivittäinen reippailu ulkona on jo hyvä lähtökohta. Jos taas mielestäsi liikut jo runsaasti, vaihtele lajeja ja rutiineja. Tämä ottaa käyttöön uusia alueita kehossasi. Muista myös treenata lihaskuntoa: kun joka puolella kehoasi on vahvoja lihaksia, niiden aerobinen käyttö pitää hyvää aineenvaihduntaa mukavasti yllä. Lisää askelia myös arkeesi. Liikuta kehoasi ja ota askelia joka välissä, kun voit.

Syöt väärin tai enemmän kuin luulet

Jos painosi on jumittanut pitkään, voi olla todennäköistä, että syöt kuitenkin enemmän kuin kulutat. Ruoan energiamäärää on vaikea arvioida ja yleisesti aliarvioimme energiansaantia ruuasta noin 20-30 prosenttia. Tähän vaikuttaa se, että arvioimme väärin annoskoon emmekä aina tiedä mitä syömämme ruoka tarkalleen sisältää. Lisäksi yliarvioimme myös helposti liikunnan määrän.

Moni luulee syövänsä vähemmän kuin todella syö ja arvioi ruoasta saamansa kalorit alakanttiin. Jos et ole vielä pitänyt ruokapäiväkirjaa, kannattaa sitä viimeistään tässä vaiheessa kokeilla. Jos taas ruokapäiväkirja on vanha tuttu, kannattaisi ehkä harkita pitävänsä pari viikkoa tiukkaa kuria, jolloin punnitset kaikki syömäsi ruoat ja olet oikeasti tarkkana siitä, että jokainen suupala tulee merkittyä päiväkirjaan oikein.

Erityisen tärkeää on myös kiinnittää huomiota syömänsä ruoan ravintosisältöön. Jos ruoassa ei ole riittävästi ravintoaineita, ei elimistökään toimi kunnolla. Ei ole samantekevää, millaisella ravinnolla kalorisuositus tulee täyteen, vaan laihduttajan onkin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että yrittää syödä mahdollisimman laadukkaasti. Mitä alhaisempi kaloritaso, sitä enemmän asian merkitys korostuu.   Kuitupitoisella, kasvispainotteisella ja hyviä proteiinin­lähteitä sisältävällä ruokavaliolla painonpudotus käynnistyy varmimmin. Huonojen hiilihydraattien sijaan on hyvä suosia runsaskuituisia ruokia ja täysjyvää.

Olet väsynyt ja stressaantunut

Stressi on yksi yllättävä syy siihen, miksi paino ei putoa. Jos painonpudotus hermostuttaa jatkuvasti, stressihormonien määrä elimistössä nousee ja painonpudotus voi pysähtyä tai hidastua.

Aina ei välttämättä ole oikea aika laihduttaa, sillä pahimmillaan hankala stressi voi jopa vaikeuttaa painonpudotusta ja tuoda vain lisäkuormitusta muutenkin rasittuneelle laihduttajalle. On olemassa tutkimusnäyttöä siitä, että mahdollisimman stressitön ja vakaa lähtötilanne enteilee hyvää laihdutustulosta

Vain harvalla laihduttajista lähtötilanne kuitenkin todella on vakaa ja rauhallinen; huomattavalla osalla meistä on elämässä enemmän tai vähemmän stressiä. Monet ovat myös lähteneet laihduttamaan nopealla päätöksellä, sen kummemmin asiaa miettimättä. Onnistumisen todennäköisyyttä kuitenkin kasvattaa, jos alkuun tekee itselleen edes jonkinlaisen toimintasuunnitelman ja miettii, miten saisi elämäntapamuutoksista pysyviä.

Stressin on ajateltu nostavan epäsuorasti painoa muun muassa siksi, että liikunta vähenee stressaantuneena. Stressi myös tunnetusti häiritsee unta, ja vähäisen unen on todettu nostavan painoa. Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka nukkuvat alle seitsemän tuntia vuorokaudessa ovat herkempiä lihomaan. Riittävä määrä laadukasta yöunta on laihdutuksen kannalta tärkeää. Lisäksi stressi kohottaa kehon kortisolitasoja, joka johtaa rasvan kerääntymiseen vatsaan. Koeta välttää ylimääräistä stressiä ja huolehdi etenkin riittävästä yöunensaannista.

Jos laihduttaminen tuntuu kovin stressaavalta, kannattaa pohtia, millaisilla muutoksilla arkea voisi jaksaa paremmin ja tehdä elämäntapamuutoksia sen mukaan. Jos haluat keventää ja samalla tukea omaa hyvinvointiasi stressaavasta elämäntilanteesta huolimatta kiinnitä huomiota syömiseen, mutta älä tee siitä itsellesi mörköä. Järkevä, terveellinen, säännöllinen ateriarytmi tukee jaksamista työssä ja sen ulkopuolella. Muita myös, että kyse ei ole suorittamisesta: liikunnasta paras vaihtoehto ei ole sellainen, jossa lasketaan sykettä, kilometrejä, kaloreita tai askelia ja näytetään salilla sille vieressä olevalle kaverille, että minä jaksan vielä enemmän. Tärkeintä on valita sellainen laji, josta itse saa todella nautintoa. Älä muutenkaan ota itsellesi liian suuria paineita laihtumisesta: punnitse itsesi mieluusti vain kerran viikossa ja pidä vaaka pois näkyvistä muun aikaa.

Jos paino ei millään laske, anna sen olla laskematta äläkä murehdi liikaa – pääasia on, että paino ei lähde nousuun. Sinulla on loppuelämä aikaa, joten ole kärsivällinen. Joskus tasannevaihe kestää useamman kuukauden. Muistathan jatkuvasti kehua itseäsi niistä asioista, joissa olet jo onnistunut!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest