8 konstia treenimotivaation ylläpitoon

Timo Haikarainen, liikuntavalmentaja

Jos hyödynnät edes 3-4 seuraavista konsteista, pysyy liikuntaharrastuksesi käynnissä huomattavasti todennäköisemmin.

1. Aseta tavoitteita

Tavoitteenasettelu lisää liikunnan jatkuvuutta. Aseta itsellesi selkeä tavoite, joka voi liittyä liikuntakertojen määrään tai vaikkapa tiettyyn treenisuoritukseen. Huolehdi, että tavoitteesi on tarkka, mitattava, realistinen ja aikaan sidottu.

Olisiko sinun tavoitteesi 10 kilometrin juoksu tunnissa ensi vappuun mennessä, leuanveto vuoden päästä, tai vaikkapa neljä treeniä viikossa kesäkuun alkuun asti? Nämä tavoitteet täyttävät edellä mainitut kriteerit. Muista kuitenkin, että tavoitteen pitää lähteä sinusta itsestäsi!

2. Hae onnistumisia

Onnistumiset kannustavat jatkamaan. Toistuvat epäonnistumiset taas tappavat hitaasti mutta varmasti treeni-innon.

Jaa tavoitteesi helposti saavutettaviin välitavoitteisiin. Esimerkiksi juoksun kohdalla voit pyrkiä ensin puolen kilometrin yhtämittaiseen juoksuun, sillä 10 kilometriä voi heikkokuntoisella tuntua aluksi liian isolta haasteelta. Käytä harkintaa liikuntalajien valinnassa. Kysy ohjaajilta, kuntokeskuksista tai seuroista sinun kunto- ja taitotasollesi sopivaa tuntia, treeniä tai ryhmää. Näin selviät ensihaasteista hienosti ja se kannustaa jatkamaan.

3. Käytä muistutuksia

Kirjaa liikuntatavoitteesi tai liikunnasta muistuttavia tekstejä jääkaapin oveen, työpöydälle tai vaikkapa kylpyhuoneen peiliin. Nämä muistutukset saavat sinut liikkeelle.

4. Hanki sosiaalista tukea

Treeni jatkuu helpommin, kun lähipiiristä löytyy kannustajia. Tukea ja tsemppiä liikunnan jatkumiseen voi löytyä perheen parista, kavereista tai jopa omalta kuntovalmentajalta. Jos lähipiiri suhtautuu harrastukseen nuivasti, kannattaa asia ottaa puheeksi, sillä sosiaalisen tuen puute heikentää liikunnan jatkuvuutta.

5. Tee liikuntasopimus

Mielemme on siitä veikeä, että yleensä jos kirjaamme jonkin asian ylös sopimukseksi, pysymme helpommin päätöksessämme. Tee itsellesi sopimus, jossa sitoudut liikkumaan vaikkapa kolmesti viikossa vuoden loppuun asti. Tämä sopimus lisää todennäköisyyttä siihen, että todella teet niin.

6. Tee lyhyempiä treenejä

Treenikerran pituus on yhteydessä liikunnan jatkuvuuteen. Puoli tuntia kestäviin harjoituksiin on helpompi lähteä kuin puolentoista tunnin treeneihin.

Kenenkään ei ole pakko tehdä 1,5-2 tuntia kestäviä supertreenejä, ellei tavoitteena ole maratonjuoksun kaltainen kestävyyslaji. Voit tarvittaessa saada samat vaikutukset jo 20-30 minuutin intervalliharjoittelulla. Kuntosalilla kannattaa tarkastella kriittisesti omaa ajankäyttöään, jos treenit tuppaavat venyä yli tunnin mittaisiksi.

7. Tee lähtemisestä helppoa

Mitä helpompi treeni on aloittaa, sitä todennäköisemmin se myös tulee tehtyä. Liikuntapaikkojen saavutettavuus on yhteydessä harrastuksen jatkuvuuteen.

Istu alas ja mieti mahdollisimman helppoja tapoja aloittaa harjoittelu. Esimerkiksi lenkille voi lähteä kotiovelta. Onko työpaikan lähistöllä tai työmatkan varrella kuntosalia tai muuta liikuntapaikkaa? Entä lasten harrastukset? Lasten liikuntaharrastukset järjestetään usein rakennetuilla liikuntapaikoilla, joissa voi itse treenata sillä aikaa, kun lapsi liikkuu ohjatusti.

8. Palkitse itsesi

Me treenaajat olemme usein liiankin hyviä itsemme ruoskimisessa. Itsensä palkitseminen on vaikeampaa, mutta se kannattaa. Palkitseminen nimittäin parantaa liikuntamotivaatiota. Tavoite sinulla jo onkin, mutta mieti myös, miten palkitset itsesi saavutettuasi tavoitteen. Olisiko kylpylämatka, uudet liikuntavaatteet tai jopa lomareissu ulkomaille sinua motivoiva palkinto?

Luhta ja Keventäjät liikuttavat nyt yhdessä! Ota liikuntahaaste vastaan omalla porukalla ja voita palkintomatka Ylläkselle sekä upeita Luhta-tuotteita. Tutustu haasteeseen täällä.

Kuvat: Janne Torikka
Kuvien vaatteet: Luhta

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Varo tätä ansaa – 90% ihmisistä lisää syömistä kun treenaaminen alkaa

    ”Treenaan paljon syönkin ihan ok terveellisesti, mutta paino ei putoa! Mikä ihme minussa on vikana?!” Kuulostaako tutulta? Näin usein käy, mutta mistä oikein on kyse? Onko aineenvaihduntasi sekaisin? Oletko tuomittu jämähtämään nykyiseen painoosi geeniesi takia?...
  • Kolme hyvää syytä suunnata luontoon liikkumaan!

    Kesä on käsillä ja luonto on kukkeimmillaan ja vihreimmillään. Jo se on hyvä syy harrastaa liikuntaa luonnossa. Mutta luontoliikunnan hyödyt eivät lopu luonnon kauneuteen. Tutkijat ovat nimittäin havainneet, että luontoliikkeellä saat itsellesi paljon muitakin etuja...
  • Kipin kapin kuntosalille – Näin hyödyt lihasvoimaharjoittelusta

    Lihaskuntotreeni on viime vuosina lisännyt huimasti suosiotaan, eikä suotta: sen verran hyödyllistä se on niin terveydelle kuin kehon ulkoiselle olemuksellekin. Voima on myös palkitsevaa – se kehittyy kunto-ominaisuuksista nopeimmin! Hyviä syitä treenata voimaa Lihasmassa pysyy...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest