Etkö jaksa lähteä salille? Näin teet tehokkaan kotitreenin!

Kotikuntoilun edut

Säästät aikaa: Ajanpuute on yleisin syy, miksi ihmiset kertovat jättävänsä liikunnan väliin. Lisäksi treenin kesto on yhteydessä liikuntaharrastuksen jatkumiseen –lyhyemmät treenit motivoivat jatkamaan pidempään. Kuntosalille kurvaaminen, pukuhuoneessa puuhastelu ja laitteisiin jonottaminen vievät helposti pari tuntia aikaa. Kotona taas pääsee suoraan asiaan ja treeni on hoidettu jopa 15-30 minuutissa alta pois.

Säästät rahaa: Kuntokeskusten tai liikuntapaikkojen pääsymaksut ovat usein kalliita. Jopa 100 euroa kuukaudessa saattaa tehdä turhan suuren loven budjettiin. Lisäksi säästyneet rahat keventäjä voi käyttää usein kalliimpiin ruokatuotteisiin, kuten kasviksiin. Silloin painonhallinta ja laihdutus tehostuvat paremmin.

Miellyttävämpi lähteä: Kuntokeskukset ovat joskus epämiellyttäviä paikkoja kuntoilijalle. Yleensä keskukset toivottavat heikkokuntoisen ja ylipainoisen avosylin tervetulleeksi, mutta aloittelu kokeneiden ja kovakuntoisten liikkujien seassa saattaa ymmärrettävästi tuntua hankalalta.

Kotikuntoilun ”riskit”

Uusi ympäristö muokkaa uusia tapoja: Kokemukseni mukaan kotikuntoilu kuulostaa usein paremmalta idealta, mitä se oikeasti on. Olen tehnyt kotitreeniohjelmia lukemattomille ihmisille, mutta todella usein ne jäävät tekemättä. On näyttöä siitä, että uusi ympäristö muokkaa uusia tapoja. Jos koti on aikaisemminkin yhdistynyt telkkarin katselemiseen ja sohvalla makoiluun, houkuttavat nämä aktiviteetit helposti myös kotikuntoilijaa. Uudessa ympäristössä, jonne lähdetään varta vasten liikkumaan, tulee helpommin keskityttyä oleelliseen ja uusi tapa, eli liikunta, alkaa muodostua.

Siksi näihin riskeihin kannattaa varautua esimerkiksi laatimalla tai hankkimalla selkeä ohjelma, merkkaamalla treeniaika kalenteriin. Silloin treeni todella tulee tehtyä helpommin.

Kotikuntoilu käytännössä

Kestävyystreeni:  Tehokas, pitkäkestoinen kestävyystreeni kotona vaatii käytännössä aina jonkinlaisen laitteen tai esimerkiksi DVD:n. Voit tehdä treeniä kuntopyörällä tai stepperillä. Ne ovat tosin kallis vaihtoehto. Halvempi vaihtoehto ovat esimerkiksi jumppa DVD:t, joiden tahtiin voi tehdä esimerkiksi tanssillista treeniä. Hyppynaru on eräs hyvä kestävyysväline, mutta se on teknisesti ja iskutusvaikutuksen takia huonosti soveltuva useimmille keventäjille. Liikunta-konsolipelit, joissa esimerkiksi nyrkkeillään tai pelataan virtuaali-tennistä kohottavat nekin tutkitusti kuntoa. Vaihtoehtoja on monia. Suosittelen jotain apuvälinettä siksi, että haluaisin nähdä treenaajan, joka jaksaa toistaa vaikkapa paikalla juoksemista, haara-hyppyjä tai aerobicin perusaskelia omaan tahtiin vielä kahden kuukauden päästäkin.

Lihaskuntotreeni: Lihaskuntoharjoittelua voi tehdä kotona oman kehon vastuksella. Treeni kannattaa käytännössä aina rakentaa kiertoharjoituksiksi tai pattereiksi. Muuten siitä katoaa helposti tekemisen meininki –erityisesti kotioloissa. Voit esimerkiksi tehdä jalkakyykkyä, etunojapunnerrusta (tarvittaessa seinää vasten) ja vatsarutistusta 3-4 kierrosta, 10-15 toistoa per liike ja levätä 15-45 sekuntia liikeiden välissä, kuntotasostasi riippuen.

Yksinkertaiset ja edulliset kuntoiluvälineet tuovat lisää vaihtoehtoja kotitreeniin. Jäykähköllä kuminauhalla voit tehdä helposti esimerkiksi hauiskääntöjä, soutuliikkeitä selälle ja vipunostoja olkapäille. Kun yhdistät tämän välineen ja oman kehon painon, voit jo helposti tehdä 6-8 liikkeen kiertoharjoituksia em. periaatteen mukaan. Jos innostut näistä, kannattaa seuraavaksi hankkia kahvakuula tai säädettävä käsipainosetti. Näiden välineiden paketeista löydät käytännössä aina myös liikekuvauksia ja –kuvia ja jopa DVD-levyjä, joissa opetetaan liikkeitä.

Kuntopiirien hyvä puoli on myös se, että ne kehittävät myös kestävyyskuntoa. Jos innostut kovasti niistä, voit jopa korvata aerobiset kotitreeni niillä. Pidä kuitenkin huoli, että kuntopiireissä hiki virtaa ja syke on koholla!

Liikkuvuus: Venyttelyä kotona on hyvin helppo tehdä. Voit turvallisesti venytellä kotitreenin päälle. Myytti siitä, että treenin jälkeen ei saa venytellä joutaa jo romukoppaan. Ellei treeni ole tappavan raskas, lämpimiä lihaksia on oikein hyvä venytellä treenin päälle 10-20 minuuttia.

Kotitreenaajan viikko

Kotona voit myös yhdistellä eri treenimuotoja. Silloin harjoittelusta tulee vaihtelevampaa. Voit tehdä kotitreeneissä esimerkiksi seuraavanlaisen viikon:

 • Ma Lihaskuntotreeni.  5-6 liikkeen kuntopiiri. 3-4 kierrosta, 10-15 toistoa, 15-45 sekuntia taukoa liikkeiden välillä. 1-1,5 minuuttia kierroksen välillä.
 • Ke 45 minuuttia aerobista treeniä. Kuntopyöräilyä tai liikuntakonsolipelin pelaamista reippaalla tempolla
 • Pe 10 minuuttia kuntopyöräilyä tai jumppa-DVD:tä, 15 minuuttia lihaskuntopiiriä, 3-4*30 sekunnin spurtit kuntopyörällä tai 30 sekunnin juoksuspurttia paikalla polvia nostaen, 1,5 min tauolla.
 • La 60 minuuttia aerobista treeniä matalalla teholla. Kuntopyörä, stepperi, jumppa DVD tai konsolipeli. Jopa kaikkia vaihdellen 10-20 minuutin jaksoissa.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

 • Erilaista vesiliikuntaa – hyppelytreeni vedessä

  Uinti, vesijuoksu ja allasjumppa ovat vesiliikunnan tunnetuimmat muodot. Vedessä voi kuitenkin tehdä myös jalkojen voimaa ja räjähtävyyttä kehittävää harjoittelua. Hyppyharjoittelu vedessä paitsi kuluttaa kaloreita, myös lisää jalkojen voimaa ja räjähtävyyttä. Näin myös kuivalla maalla tehdyistä...
 • Treeni ei kulje? Tässä 5 yleisintä syytä ja kuinka korjaat ne!

  Tökkiikö harjoittelu? Tuntuuko siltä, että kunto ei meinaa nousta? Nyt avaan 20 vuoden valmennuskokemuksen ja liikuntatieteen avulla yleisimmät 5 syytä treenitasanteeseen ja kuinka rikot tasanteen! 1. Riittävän haastavan treeniärsykkeen puute Kehomme on todella luova laiskuri....
 • Set point -teoria: nouseeko painosi väistämättä takaisin lähtötilanteeseen?

  Olet todennäköisesti kuullut set point-teoriasta, joko suoraan tai epäsuorasti. Suorassa kommentissa aiheesta puhutaan yleensä jotain kuinkin näin: ”Meillä kaikilla on yksilöllisesti set point eli määrätty paino, johon palaamme aina väistämättä”. Jos olet kuullut teoriasta epäsuorasti,...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest