Vahva motivaatio auttaa painonhallinnassa

Avatar

Monella on motivaatiosta se harha, että se voisi syttyä jonkun ulkopuolisen voiman avulla. Onneksi näin ei ole. Muuten ihmisten motivoiminen ja ”aivopesu” olisi pelottavan helppoa ja sitähän emme halua. Motivaatio on luonteeltaan prosessimainen ja se syntyy vain oman psyykkisen työskentelyn tuloksena, jos on syntyäkseen. Se edellyttää omien arvojen ja asenteiden tutkimista ja ennen kaikkea pysähtymistä arjen kiireen keskellä. Mitä haluan elämältäni? Omien mielikuvien ja toimintamallien tutkiminen kypsyttää hiljalleen motivaatiota tekojen tasolle: ”näin ei voi jatkua, jotain on tehtävä!”

Herääminen muutoksen tarpeellisuuteen jää kuitenkin helposti ohimeneväksi, jos siitä ei koe saavansa mitään henkilökohtaista hyötyä. Sen sijaan mielikuva vaatteesta, johon mahtuisi jälleen ensi kesänä tai toive uuden lääkityksen välttämisestä, voivat toimia motivaatiota vahvistavina tekijöinä. Jos toteaa olevansa tyytyväinen nykyiseen olotilaansa, eikä keksi saavansa mitään henkilökohtaista hyötyä elämäntapojensa muuttamisesta, jää leikki kesken. On tärkeää miettiä, mitä hyötyä omista ponnisteluista loppujen lopuksi itselle tai lähipiirille on?

Jatkon onnistumiselle ja sisäisen motivaation syntymiselle oleellisin tekijä on muutoksen mahdollisuuden kokeminen. Jos alusta asti uskoo tavoitteen toteutumisen olevan mahdollista, on ennuste hyvä. Valitettavasti myös epäilys omien mahdollisuuksien suhteen toimii itseään toteuttavana ennustuksena: tässä se taas nähtiin, ei tule mitään! Kannattaa siis säätää tavoitteet sellaisiksi, että kokee ne mahdollisiksi toteuttaa osana omaa arkeaan. Hyvä keino tavoitteita ja suunnitelmia tehdessään on testata niiden toimivuutta kysymällä itseltään: jaksanko tehdä näin seuraavat kaksi vuotta? Viime vuosina tehdyt tutkimukset antavat meille tässä suhteessa uskoa pienten muutosten mahdollisuuteen. Ei tarvitse, eikä pidä pistää koko elämäänsä uusiksi, pienillä päivittäisillä teoilla ja melko maltillisellakin painonlaskulla on terveyden ja oman hyvinvoinnin kannalta iso merkitys! Mielikuva painonhallinnasta nälässä pinnistelynä ja pelkän salaatin syömisenä on todella vanhanaikainen, mutta yllättävän yleinen.

Noihin mielikuviin liittyy myös motivaation kannalta tärkeä psyykkinen kokemus, pystyvyyden tunne. Jos aikaisemmat muutosyritykset ovat olleet epäonnistuneita, voi motivaatiota syödä luottamus omiin kykyihin tälläkin kertaa. Jos halua muutokseen on ja tavoitekin tuntuu mahdolliselta, nousee kysymys omasta pystyvyydestä esiin: Mikä on muu elämäntilanne, löytyykö aikaa ja voimia uusien syömis- ja liikuntatottumusten harjoitteluun vai meneekö kaikki energia arjesta selviytymiseen? Jos panostan nyt itseeni, maksaako se itsensä takaisin vai ollaanko kohta taas lähtöpisteessä? Kannattaako muutos, onko se mahdollinen, pystynkö siihen?

Omaa motivaatiota kannattaa siis tutkia ja pohtia perusteellisesti. Elämäntapamuutokset onnistuvat sitä paremmin mitä vahvemmalla pohjalla motivaatiosi on. Näin on kyse myös painonhallinnassa!

Teksti: Riikka Turku

Painonhallinta on yllättävän vaikeaa – vahva motivaatio auttaa onnistumaan
Motivaatio on sisäinen prosessi ja mitä vahvemmalla pohjalla motivaatio on sitä todennäköisimmin elämäntapamuutokset onnistuvat!

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest