Funktionaaliset elintarvikkeet – tie terveyteen

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Elintarvikkeiden terveyttä edistävät vaikutukset ovat vilkkaan tutkimuksen alla samalla kun elintarviketeollisuus tuottaa uusia funktionaalisia tuotteita. Markkinoinnissa terveysväittämillä tuodaan lisää uskottavuutta ja lisätään myyntiä. Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia terveydestä ja mitä suuhunsa laittavat. EU asettaa tiukat kriteerit terveysväittämille. Hyvä niin, sillä aiemmin pakkausmerkinnät saattoivat jopa johtaa harhaan. Nykyään vaaditaan laajoja tieteellisiä tutkimuksia, jotta voidaan sanoa tuotteen edistävän terveyttä.

Funktionaaliset elintarvikkeet ovat sellaisia elintarvikkeita, joilla on kliinisin kokein osoitettu olevan terveydelle edullisia vaikutuksia. Terveysvaikutteisuutta haetaan niin muista elintarvikkeiden bioaktiivisiksi kutsutuista ainesosista kuin jo aikaisemmin terveydelle välttämättömiksi todetuista vitamiineista, hivenaineista ja muista ravintoaineista. Kyseessä eivät ole lääketehtaiden pillerit eivätkä luontaistuotekauppojen ravintolisät. Funktionaaliset elintarvikkeet ovat jokapäiväiseen ruokavalioon kuuluvia elintarvikkeita, kuten esimerkiksi maitohappobakteereita sisältäviä jugurtteja, kasvisteroleilla rikastettuja margariineja tai vaikkapa xylitol-purkka.

Luonnon omat funktionaaliset elintarvikkeet

Teollisten tuotteiden lisäksi, monet tutut elintarvikkeet edistävät terveyttä ja hyvinvointia. Ruisleivän kuidut ja maitohappobakteerit tasapainottavat suoliston toimintaa ja sen tiedetään ehkäisevän syöpää, sydän- ja verisuonisairauksia ja diabetesta. Kaura puolestaan sisältää mm. beetaglukaania, joka alentaa tehokkaasti kolesterolia. Marjoissa on paljon antioksidantteja, jotka hidastavat elimistön hapetusreaktiota. Hapatettujen maitotaloustuotteiden luonnolliset bakteerit parantavat suoliston bakteerikantaa ja parantavat näin vastustuskykyä ja suoliston hyvinvointia.

Tarvitaanko funktionaalisia elintarvikkeita

Kaupassa on valinnan vaikeus, kun uusia elintarvikkeita tulee koko ajan lisää. Monenlaiseen vaivaan on tarjolla erilaisia täsmätuotteita. Ovatko nämä kaikki terveyden kannalta tarpeellisia? Oikein käytettynä niistä ei ole haittaa. Jos syö reilusti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, valitsee täysjyvävilja, hapatettuja maitotaloustuotteita, kasviöljyä ja kalaa sekä välttää pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa, ruokavaliosta tulee riittävästi vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja rasvahappoja. Kun ruokavalion lisäksi liikkuu säännöllisesti ja pyrkii pitämään painon hallinnassa, parempaa terveyden edistämistä ei ole.

Funktionaaliset tuotteet ovat aina osa terveellistä ruokavaliota. Niillä ei voi korvata ruokavalion puutteita. Toivottua hyötyä ei tule, jos perusruokavalio on pahasti pielessä. On tilanteita, joissa funktionaaliset elintarvikkeet ovat paikallaan. Kohonneeseen kolesteroliin on hyvä, ennen lääkitystä, kokeilla kasvistanoleita tai –steroleita sisältäviä tuotteita. Aterian jälkeen on hyvä syödä xylitol-purkkaa. Antibioottikuurin tai etelänmatkan yhteydessä on varmasti viisasta lisätä suoliston hyvien bakteerien määrää. Mutta usein huomaan, että ihmiset syövät tuotteita ikään kuin varmuuden vuoksi ja oikeastaan ei tiedetä onko tuotteella toivottua vaikutusta. Suosittelenkin harkintaa ja kannattaa miettiä, onko tuote tarpeellinen ja mitä vaikutuksia sillä luvataan. Jos esimerkiksi syö kolesterolia alentavaa lääkettä, ei kasvisstanoleita (tai –steroleita) sisältävästä tuotteesta ole välttämättä lisähyötyä.

Lähde: Helsingin yliopisto MM tdk Viikki Food Sciense http://www.mm.helsinki.fi/MMKEM/Funktionaaliset/index.htm

Elintarvikkeet edistävät terveyttä ja hyvinvointia

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Alkoholin vaikutus painoon

    Vaikka suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus on kääntynyt laskuun, on alkoholilla merkittävä vaikutus suomalaisten ylipainoon. Alkoholissa on paljon energiaa, lähes yhtä paljon kuin rasvassa ja sen runsas käyttö näkyy luonnollisesti myös painossa ja vyötärönympäryksessä. THL:n mukaan vuonna...
  • Terveellistä ruokaa monella tapaa

    Nykyään ei mene päivää, ettei lehdissä tai muussa mediassa uutisoida ruuasta, syömisestä, ruokavaliosta ja tutkimuksista, jossa on selvitetty ravintoaineiden ja syömistottumusten vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin. Usein samat teemat toistuvat, mutta viestit voivat olla hyvinkin ristiriitaisia....
  • Kasvissyöjä keventää

    Kasvisruokaa pidetään yleensä terveellisenä ja kevyenä. Näin ei kuitenkaan aina ole. Myös kasvissyöjä voi valita epäterveellisesti ja hänelläkin kertyy ylimääräisiä kiloja. Monen kasvisyöjän ruokavalioon saattaa kuulua paljonkin suklaata, sipsejä, karkkeja ja eikä se kasvispitsa ole...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest