1. Edistää sydämen terveyttä
Tuore Penn Staten yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että runsaasti mausteita sisältävä ruokavalio auttaa kumoamaan rasvaisen aterian vaikutuksia kehoon. Tutkimukseen osallistuneet söivät mausteita rasvaisen aterian kera, mikä alensi veren triglyseridien määrää 30 prosentilla. Triglyseridit on yhdistetty sydänsairauksien kasvaneeseen riskiin.
2. Tasoittaa verensokeria
Antidoksidanttipitoinen kaneli saattaa myös tasoittaa verensokeria. U.S. Department of Agriculturen tutkimuksen mukaan kaneli vähensi diabeteksen ja sydänsairauksien riskitekijöitä ja madalsi verensokeria. Tutkimukseen osallistui kaksi ryhmää, joista toinen nautti kanelia normaalin ruokavalionsa yhteydessä.
3. Suojaa diabetekselta
Kanelin on todettu hidastavan vatsan tyhjenemistä ja pitävän kylläisyyttä. Georgian yliopistossa tehty tutkimus selvitti, että kaneli voi torjua kudosvaurioita ja tulehduksia, jotka aiheutuvat korkeasta verensokerista ja jotka voivat olla yhteydessä diabetekseen.
National Institutes of Healthissa tehdyn eläinkokeen perusteella kaneli saattaa myös suojata Parkinsonin taudilta.
4. Piristää aivojen toimintaa
Tutkimusten mukaan kaneli saattaa tehostaa aivojen toimintakykyä, kertoo Wheeling Jesuit Universityn tekemä tutkimus, jossa tutkittavat söivät eri mausteilla maustettuja purukumeja. Kävi ilmi, että kanelipurkkaa jauhaneiden kognitiivinen toimintakyky tehostui.
Varo syömästä liikaa
Kanelin kanssa kannattaa terveyshyödyistä huolimatta pitäytyä kohtuudessa. Kaneli sisältää kumariinia, joka on maksalle myrkyllinen aine, eikä kanelin säännöllinen käyttö siksi ole suositeltavaa. Erityisesti pienten lasten ei pitäisi nauttia useita kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin.
Suomessa ja muualla Euroopassa myytävä kaneli on pääasiassa ns. kassiakanelia, joka sisältää kumariinia tavallisimmin 23 mg/g. Harvinaisemmassa ja kalliimmassa ceyloninkanelissa kumariinipitoisuudet ovat huomattavasti pienempiä.
Lähde: health.com