Lasten ja nuorten kohdalla on oltava erityisen tarkka puhuttaessa paino- ja ulkonäköasioista. Oli sitten kyseessä oma tai lapsen painonhallinta, niin ulkomuodon kommentointia ja sanoja laihduttaminen, ylipaino ja lihavuus tulisi välttää. Terveelliset elämäntavat olisi hyvä oppia jo lapsena luonnollisena osana elämää. Keventäjät on siitä kiva juttu, että se sopii hyvin koko perheelle. Keventäjä-äidillä tai -isällä on hyvä mahdollisuus edistää myös lastensa terveyttä. Kuopion yliopiston ravitsemustieteen lehtorin Outi Nuutisen sanoin: ”Ainoa tehokas lihavuuden hoito on lasten ylipainon ehkäisy”. Tässä on minusta hyvä ohjenuora meille kaikille vanhemmille.

Arjen rytmit

Lasten ja nuorten painonhallinnassa keskeisessä osassa ovat uni- ja ateriarytmit sekä perheen yhteiset ruokailut. Tutkimuksissa on todettu, että normaalipainoiset nuoret syövät säännöllisesti aamiaista, koululounasta ja vain harvoin epäterveellisiä välipaloja. Normaalipainoisten lasten perheissä syödään usein aterioita yhdessä. Riittävä uni ja säännöllinen liikunta ovat myös tärkeitä.

Hyvinvointia koko perheelle

Hyvin pienillä asioilla voidaan edistää koko perheen hyvinvointia. Lapset ja nuoret kannattaa ottaa mukaan kauppaan ja jokainen voi auttaa ruuanvalmistuksessa taitojensa mukaan. Näin he oppivat valitsemaan terveyden kannalta hyviä ruokia ja ruuanvalmistustapoja. Nuoret voivat osallistua jo enemmänkin ruuanvalmistukseen. On tärkeää, että kotoa muuttava nuori osaa valmistaa itselleen hyvää ja terveellistä ruokaa. Ruuanvalmistuksen opettelu yksinään on työlästä ja ruokatottumukset ajautuvat helposti väärille raiteille. Kun kokkaustaidot ovat kunnossa, on helpompaa syödä terveellisesti. Yhdessä valmistettu ateria, kaunis kattaus ja syöminen ovat mukavaa yhdessäoloa. Yhteinen ateria voi olla vaikka iltapala, jos päivällisen aikaan kaikki ovat omissa menoissaan. Viikonloppuisin on enemmän aikaa keskittyä ruuanvalmistukseen ja silloin se voi olla koko perheen yhteinen harrastus.

Arjesta juhlaa

Meidän perheessä arki on vauhdikasta, eikä ruuanlaittoon juuri jää aikaa. Pakastinta ja puolivalmiita tuotteita hyödyntäen päivällinen valmistuu nopeasti lasten katsellessa lastenohjelmia. Viikonloppuisin sen sijaan lapsetkin ovat innoissaan mukana ruuanlaitossa. Kohokohta on se, kun katetaan kauniisti, laitetaan servetit ja kynttilät pöytään ja syödään rauhassa. ”Onko meillä juhlat?” kysyi neljävuotias poikani, kun me istuimme perheen kanssa pöydässä. Todellakin, arjen pienistä asioista voi tehdä juhlahetkiä! Samainen neljävuotias söi urheasti itse valmistamaansa sienikastiketta; ehkä ensi kerralla se maistuu hänestä jo paremmalta. Uusiin makuihin tottumiseen menee 10-20 maistamiskertaa niin aikuisilla kuin lapsillakin. Ei siis kannatta luovuttaa ensimmäisellä kerralla, vaan tarjota uutta ruokaa monta kertaa. Uusien makujen lisäksi lapset oppivat pöytätapoja ja syömään rauhassa. Arkisin koko perhe syö vähärasvaista ja -sokerista ruokaa. Suositaan kasviksia, marjoja, kokojyväviljaa, maitotaloustuotteita ja kalaa. Juhlissa ja erikoistilanteissa voi sitten herkutella. Mikään ei ole kiellettyä, tärkeintä on miten paljon ja kuinka usein.

Aktiivinen elämä

Liikunta on tärkeä osa hyvinvointiamme. Liikunnan ei tarvitse olla suorittamista vaan arkiaktiivisuuskin riittää: liikkumista kävellen ja pyörällä, autokyydit ja hissit vähemmälle. Kannattaa tarkkailla myös, kuinka paljon passiivista aikaa kuluu telkkarin katsomiseen ja pelien pelaamiseen. Kuten sanottua pienistä askelista kertyy yllättävän iso määrä liikuntaa. Perheen yhteinen kävely- tai pyöräretki lähimaastoon on mukavaa ajanvietettä. Eväät ovat usein retken kohokohta. Reppuun valitaan terveellisiä vaihtoehtoja: ruisleipää, hedelmiä ja juomaksi vaikka rasvattomaan maitoon tehty kaakao. Ja retken päälle maistuu vaikka hyvä keitto.

Esimerkki opettaa

Omalla esimerkillämme me vanhemmat voimme osoittaa, että terveelliset elämäntavat ovat luonnollinen ja mukava asia. Terveellinen ruoka on hyvää ja se yhdessä liikunnan kanssa auttaa jaksamaan arjessa. Terveellisyyttä ja hyvinvointia ei kuitenkaan tarvitse erityisesti painottaa. Meidän fiksut lapset ja nuoret kyllä ymmärtävät nämä asiat näkemällä ja kokemalla. Joskus tosin lapset kyselevät vaikeita: ”Miksi aikuiset käy lenkillä?”, kysyi poikani. Niinpä, jos itse liikkuisin päivän aikana kuten hän, ei tulisi mieleenikään lähteä enää illalla lenkille. Myös me aikuiset voimme oppia paljon lapsiltamme.

Terveelliset elämäntavat opitaan jo lapsena
Terveelliset elämäntavat olisi hyvä oppia jo lapsena. Perheen yhteiset ruokailut, riittävä uni sekä säännöllinen liikunta ovat keskeisessä osassa nuorten ja aikuisten painonhallinnassa.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Kasvissyöjä keventää

    Kasvisruokaa pidetään yleensä terveellisenä ja kevyenä. Näin ei kuitenkaan aina ole. Myös kasvissyöjä voi valita epäterveellisesti ja hänelläkin kertyy ylimääräisiä kiloja. Monen kasvisyöjän ruokavalioon saattaa kuulua paljonkin suklaata, sipsejä, karkkeja ja eikä se kasvispitsa ole...
  • Vatsan hyvinvointi

    Muutokset elintavoissa ja -ympäristössä voivat tuntua ja näkyä vatsassa. Jokaisella on luonnollisesti joskus vatsavaivoja, mutta jos oireet jatkuvat pitkään ja vaikuttavat merkittävästi elämänlaatuun, kannattaa niiden syy selvittää. Kohtaan vastaanotollani yhä useammin ihmisiä, joilla on pitkään...
  • Imettävän äidin kevennys

    Yleisesti suositellaan, ettei pienen vauvan imettävä äiti laihduttaisi nopeasti tai paljon. Suositus perustuu siihen, että voimakas laihdutus voi vähentää maidon tuotantoa ja toisaalta laihduttaessa rasvakudokseen kertyneet ympäristömyrkyt voivat erittyä maitoon. Toisia imetys laihduttaa ja kilot...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest