Herkuttele joulun mausteilla – kokeile vinkkejä

Tuttujen mausteiden tuoksujen mukana joulu löytää koteihin. Perinteisten joulumausteiden historia on pitkä. Kaukomaista kuljetetut mausteet ovat entisaikojen statussymboleita, jotka olivat jopa jalokivien arvoisia. Myös keventäjälle mausteinen ruoka on kultaakin arvokkaampi, sillä sitä voi harvemmin ahmia ähkyyn asti. Jos joulupöytä on kuitenkin tehnyt tepposet ja vatsa on turhankin täynnä, joulumausteet edistävät ruuansulatusta ja helpottavat tukalaa oloa.

Kaneli

Kaneli sisältää poikkeuksellisen paljon antioksidantteja. Tämän lisäksi kanelissa on runsaasti muun muassa folaattia ja K-vitamiinia sekä kivennäisaineista rautaa, kaliumia ja kalsiumia. Kanelin on esitetty jopa alentavan verensokeria ja veren kolesterolia. Keventäjän kannalta tärkeintä on, että kaneli tehostaa aineenvaihduntaa ja ruuansulatusta. Aivan holtittomasti ei kaneliakaan kannata kuitenkaan annostella, sillä sen sisältämän kumariinin liiallinen saanti ei ole maksalle hyväksi. 

Kokeile kanelia esimerkiksi:

  • Kreikkalaiseen moussakaan
  • Jauhelihakastikkeeseen
  • Bataatin ja kurpitsan mausteeksi

Kardemumma

Pullista tuttu kardemumma parantaa myös ruuansulatusta. Tämän lisäksi sen väitetään auttavan turvotukseen lisäämällä virtsaneritystä. Vähimmilläänkin kardemumma lämmittää talvella laihduttajaa.

Kokeile kardemummaa rohkeasti:

  • Intialaiseen paistettuun riisiin
  • Curryihin
  • Pikkelseihin
  • Kookosmaidon kanssa

Inkivääri

Inkivääri nopeuttaa aineenvaihduntaa ja polttaa rasvaa. Inkivääri on kelpo mauste myös flunssan uhatessa.

Kokeile inkivääriä rohkeasti:

  • Teehen ja kaakaohon
  • Makeisiin piirakoihin ja muffineihin
  • Kaaliruokiin

Muskotti

Joululaatikoiden maustetta, muskottia käytetään maailmalla myös makeisiin ruokiin. Muskotilla on bakteereja tuhoava vaikutus. Itämaisessa lääkinnässä muskotti nimetään myös ähkyn karkottajaksi. Suurina annoksina muskotti on huumaavaa.

Kokeile muskottia rohkeasti: 

  • Hilloihin
  • Kasvispastaan
  • Peruna-ja munaruokiin
  • Suklaajälkiruokiin

Mausteneilikka

Mausteneilikassa on runsaasti muun muassa magnesiumia. Neilikan kiitellään myös lievittävän pahoinvointia ja raikastavan hengitystä. Keventäjä keittää neilikasta piristävän teen pimeän ajan keskelle.

Kokeile neilikkaa rohkeasti:

  • Kinkun ja yleisesti possunlihan kanssa
  • Kahviin
  • Marinadeihin
  • Myös maustepippuri, sahrami, pomeranssi, anis ja fenkoli kuuluvat joulun tuoksumaailmaan.

Säilytä mausteet oikein

Maustehylly kannattaa suursiivota ainakin kerran vuodessa ja poistaa vanhentuneet mausteet. Niissä ei ole enää jäljellä toivottuja aromeja. Kokonaiset mausteet säilyttävät arominsa pidempään kuin jauhetut mausteet.

Mausteiden ykkösvihollisia ovat valo, lämpö ja kosteus. Valo haalistaa mausteiden värin, ja lämpö muuttaa niiden makua. Liedeltä nouseva kuuma höyry puolestaan kostuttaa mausteet ja saa ne paakkuuntumaan. Pahimmassa tapauksessa väärä säilytys saa mausteiden aromit haihtumaan jo muutamassa viikossa.

Säilytä mausteet siis tiiviissä (lasi)purkeissa kuivassa, auringonvalolta suojatussa paikassa, kaukana lämpöä tuottavista kodinkoneista. Pese ja kuivaa maustepurkit huolellisesti jokaisen täytön yhteydessä. Kirjoita parasta ennen -päiväys purkin pohjaan/kylkeen liimattavaan teippiin.

Kokeile esimerkiksi seuraavia Keventäjien mausteisia ohjeita:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest