”Kansanliike” Lihaton Lokakuu sai alkunsa, kun Docventuresin studiovieras, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius haastoi uskollisen makkaramiehen, toimittaja Riku Rantalan kuukauden lihattomaan ruokavalioon. Monet miettivät kampanjan yhteydessä, kenties ensimmäistä kertaa vakavissaan, miksi lihan kulutusta tulisi vähentää. Miksi pitää vegaanista ruokapäivää, viettää kasvisruokaviikkoa tai sinnitellä peräti läpi kokonainen lihaton kuukausi? Yksilöllisiä syitä valintaan on toki monia.
Keventäjän kannalta fokus on ruokavalion terveellisyydessä ja keveydessä. Punainen liha sisältää tyydyttynyttä rasvaa ja siinä on paljon energiaa. Tämän vuoksi uusien ravitsemussuositusten mukaan punaista lihaa tulisi syödä jatkossa enintään puoli kiloa viikossa, ja lihan olisi hyvä olla mahdollisimman vähärasvaista.
Punaisen lihan eli naudan-, sian- ja lampaanlihan vaihtaminen vähärasvaiseen, vaaleaan siipikarjan lihaan parantaa suositusten mukaan selkeästi ruokavalion terveellisyyttä.
Punaisen lihan vaihtaminen vaaleaan lihaan ei vielä täytä ”lihattomuuden” kriteereitä, mutta mietin, riittäisikö se yksin ryhtiliikkeeksi keventäjälle.
Muutaman vuoden takaiset tilastot kertovat, että naisten punaisen lihan kulutus ei heitä suosituksista kovinkaan paljoa, vaan pyörii noin puolen kilon viikkomäärän tuntumassa. Miehet sen sijaan helposti tuplaavat punaisen lihan määrän syömällä jopa yli kilon punaista lihaa viikossa. Jos lasketaan, että luku koskee pelkästään punaista lihaa, eli loppuruokavalio koostuu (sinänsä terveellisestä) vaaleammasta lihasta, ollaan toki aika lihaisissa lukemissa. Läski tirisee niin vuolaana, että haastan itseni ja mieheni testiksi lihattoman huhtikuun viettoon.
Miten lihaton huhtikuu sujui? Entä millaisia vaikutuksia sillä oli painoon? Lue Kristan blogikirjoitus aiheesta.