Jojoilun lopettaminen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Suomalaisessa Kansanterveyslaitoksen tutkimuksessa arvioitiin, että 30 % naisista ja 20 % miehistä on jojotellut ainakin kerran painonsa alas ja takaisin ylös vähintään 5 kg verran. Useammin kuin kolmesti laihdutelleita oli noin 10 % molemmista sukupuolista.

Laihduttaminen ei ole vain aikuisten ja ylipainoisten ajatuksissa. Varsinkin tytöillä paineet ’tulla hyväksi laihduttajaksi’ ovat suuret jo nuorena. Hoikkuudesta, lihomisen pelosta, ruoista, liikunnasta, erilaisista laihdutusmenetelmistä, -pillereistä ja -opeista keskustellaan tyttöporukoissa tottuneesti. Suurimmalla osalla tytöistä ei ole liikaa painoa, ei ainakaan niin paljon, että sitä olisi syytä ruveta teini-ikäisenä laihduttamaan. Ympäristön todellisten tai kuviteltujen paineiden alla monet nuoret ja normaalipainoiset kuitenkin aloittavat painontarkkailun. Vaarallisinta laihduttaminen on silloin, kun se osana kypsymätöntä ja poukkoilevaa elämäntapaa kietoo ympärilleen vyyhden, jossa ulkoisen kauneuden tavoittelu syö sisäistä kehittymistä ja pahimmillaan johtaa syömishäiriöön.

Laihduttelu lihottaa

Sen lisäksi, että laihduttaminen provosoi häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä, se saattaa paradoksaalisesti pitkän päälle lihottaa. Jojottelijat ovat niitä, jotka päätyvät kaikkein lihavimmiksi, ja väitetään, että he olisivat saattaneet välttyä lisälihomiselta, jos olisivat ajoissa lopettaneet laihduttelun.

Väite laihduttelun lihottavasta vaikutuksesta näyttää pitävän paikkansa myös silloin, jos alkupaino on normaali ja vaikka elämäntapa olisi urheilullinen. On tietenkin kertakaikkinen vääryys, jos laihduttamisella on noin päinvastainen vaikutus. Epäreilua, jos juuri ne, jotka kaikkein eniten yrittävät ja kerta toisensa jälkeen lannistumatta ryhdistäytyvät, lihoisivat kaikkein eniten! Tämä provokatorinen väite on jokaisen mahdollista omalla kohdallaan todistaa vääräksi.

Mikä avuksi jojoilukierteen katkaisussa?

Jojottelussa on kyse elimistön itsepintaisesta pyrkimyksestä säilyttää korkea paino ja ihmisen yhtä itsepintaisesta taistelusta painoa vastaan. Luonto on laatinut kehon taitavaksi. Elimistöllä on sata eri tapaa palauttaa paino: ruokahalun, liikunnan ja aineenvaihdunnan säätelyn kokonaisuus on niin monimutkainen, ettei älykkäinkään ihminen kykene tunnistamaan itsessään kaikkia niitä tekijöitä, jotka johtavat painon palautumiseen. Paljon on kuitenkin tehtävissä:

 • Kaiken A ja O on lihaskudoksen säästäminen
 • Aktiivinen lihaskudos ylläpitää vilkasta aineenvaihduntaa (joka muuten latistuu laihduttaessa)
 • Lihaskudos säästyy, kun 1) painonlaskuvauhti on maltillinen, 2) liikkuu ahkerasti ja 3) syö runsasproteiinisia ruokia laihdutuksen aikana
 • Jos laihtuu 10 kg, pitää elää kuten 10 kg kevyempi ihminen elää: pienempi kone tarvitsee vähemmän polttoainetta
 • 10 kg laihduttaminen vähentää energiantarvetta noin 300-400 kcal – tällöin ’laihdutusruokavaliosta’ tulee pysyvä ruokavalio
 • Pysyvä painonpudotus vaatii pysyviä elämäntapamuutoksia
 • Koskaan ei voi palata entiseen – tai jos palaa, painokin palaa
 • Jos haluaa yhtään löysätä syömisissä, pitää liikkua enemmän
 • Painoa pitää seurata tiiviisti, noin 2 kertaa viikossa
 • Jos paino uhkaa nousta, punnitukset jopa päivittäin
 • Jos huomaa pienenkin painonnousun, kannattaa tehdä pikainen ryhtiliike
 • Varoaika kestää vuosia
 • Lipsahdus ei ole repsahdus. Jos paino vähän nousee, kyseessä ei ole lopullinen epäonnistuminen eikä syy heittää pyyhkeitä kehiin. Itseään on turha ruoskia asioista, jotka olisi voinut tehdä toisin
 • Joka päivälle voi hakea esimerkkejä niistä asioista, jotka ovat tänään onnistuneet hienosti
 • Jos paino uhkaa palata tai jos muuten vain kaipaat kannustusta, hae apua, kirjoita Keventäjien keskustelu- ja chattipalstalla asiantuntijoille tai muille keventäjille (jotka ovat mitä parhaimpia asiantuntijoita)
 • Kaikki voivat onnistua, sinäkin, juuri tällä laihdutuskerralla, joka olkoon oleva se viimeinen!

, Keventäjien lääkäri

 

Lopeta jojottelu ja liity Keventäjiin!

Jojottelun saa poikki kun päättää jättää laihduttamisen kokonaan tai päättää, että tällä kertaa laihduttaa viimeistä kertaa elämässä.
Laihduttaminen on yleistynyt rinta rinnan lihavuuden yleistymisen kanssa. Painon sahaaminen, jojoilu, on kiusallisen tuttu laihduttamisen lieveilmiö.

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

 • Oletko omena vai päärynä – rasvan paikalla on merkitystä

  Vatsaontelon sisäinen rasva on vaarallista: se lisää diabetesta ja sydän- ja verisuonisairauksia huomattavasti enemmän kuin ihonalaiset jenkkakahvat. Kun ihminen lihoo, suurin osa rasvasta kertyy ihon alle. Inhottaviksi makkaroiksi, jenkkakahvoiksi ja selluliitiksi. Juuri tästä näkyvästä riesasta...
 • Laihdu nukkuessasi – univajeen yhteys painonhallintaan

  Laihdu nukkuessasi? Kuulostaa enemmän kuponkiuutisten huiputukselta kuin tieteelliseltä läpimurrolta. Väitteessä saattaa kuitenkin yllättäen olla perää. Tutkimus toisensa jälkeen näyttää, että univaje lihottaa. Mutta laihduttaako nukkuminen? Viimeisten 100 vuoden aikana on tapahtunut paljon. Elämämme on muuttunut...
 • Laihduttamisen psykologiaa

  Kuuluisa amerikkalainen ravitsemustutkija Ancel Keys kuoli vuonna 2004 elettyään 100-vuotiaaksi. Hänen sydäntauti- ja kolesterolitutkimuksensa viitoittavat edelleen polkuja, joita alan tutkijat tallaavat. Lihavuustutkijat puolestaan innostuivat Keysin energianrajoitustutkimuksesta, joka on saanut lihavuustutkijat tarkastelemaan laihtumisen psykologiaa. Tutkimuksessa Keys...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest