Naisesta johtuvia syitä hedelmättömyyteen voivat olla mm. häiriöt munasolun irtoamisessa, munanjohtimien tukkeutuminen, endometrioosi ja erilaiset kohtuperäiset syyt. Lihavuus voi heikentää hedelmällisyyttä monella tavalla. Naisilla liikapaino aiheuttaa kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä ja häiriöitä munasolun irtoamisessa sekä häiriöitä hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisessä kohdun limakalvolle. Keskenmenon riski on suurempi, samoin kuin hedelmällisyyshoidon epäonnistumisen riski. Lihavat naiset saavat normaalipainoisia useammin raskausajan diabeteksen tai raskausmyrkytyksen. Suurikokoisen lapsen synnyttämisessä voi myös tulla ongelmia.

Tahattoman lapsettomuuden taustalla on myös monia muita ehkäistäviä syitä kuin lihavuus. Lapsi on helpompi saada alulle, kun on nuori ja tupakoimaton eikä ole sairastanut klamydiaa. Syömishäiriöt tai alipaino voivat olla lapsettomuuden taustalla silloin, kun muuta selitystä ei löydy.

Lihavuus voi yhtä hyvin olla hedelmättömyyden syy myös miehellä. Ylipainoisilla miehillä voi olla alhainen testosteronitaso ja heikentynyt siittiöiden tuotanto. Myös erektio-ongelmat lisääntyvät ylipainon myötä. Osa lapsettomuudesta voi johtua vähäisestä seksuaalisesta aktiivisuudesta – koskien luonnollisesti sekä miehiä että naisia.

Lihavuus aiheuttaa hormonihäiriöitä

Ylipainoisilla naisilla esiintyy useita hormonihäiriöitä. Erityisen paljon hormonihäiriöitä on niillä naisilla, joille on kertynyt paljon rasvaa vyötärölle. On arvioitu, että jos normaalissa kuukautiskierrossa hedelmöittymisen mahdollisuus on 30 %, vyötärö/lantio-suhteen (vyötärönympärys jaettuna lantion ympäryksellä) kasvaminen 0.10 yksiköllä vähentäisi tätä mahdollisuutta 20 %:iin. Taipumus omenalihavuuteen on osittain perinnöllistä, mutta sitä lisäävät myös vähäinen liikunta, tupakoiminen ja alkoholin käyttö.

Lihavuuteen liittyvistä hormonihäiriöistä yleisin on insuliiniresistenssi, jossa lihasten sokerin käyttö on alentunut ja veren sokeri- ja insuliinipitoisuudet koholla. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS (ks. artikkeli aiheesta) on edellä kuvatun kaltainen hormonihäiriö, johon liittyvät ylipainon lisäksi mieshormonien eli androgeenien määrän lisääntyminen, liikakarvoitus, munasolujen irtoamishäiriöt, epäsäännölliset kuukautiset ja lapsettomuus. Myös estrogeenejä on lihavan naisen elimistössä liikaa, koska rasvakudos tuottaa niitä. Lihavuus liittyy lapsettomuusongelmiin riippumatta siitä, liittyykö lihavuus elämäntapoihin vai PCOS:ään.

Pienikin painonlasku auttaa

Laihdutus auttaa lapsettomuuden hoidossa. Maltillinen laihduttaminen, jo 5-10% painonlasku parantaa huomattavasti insuliiniherkkyyttä, vähentää mieshormonien määrää ja palauttaa ovulaation 30 %:lle PCOS:ää sairastavista. Australialassa tehtiin kiinnostava tutkimus lapsettomuudesta ja munasolun irtoamishäiriöstä kärsiville naisilla. 67 lihavaa (painoindeksi > 30) naista aloitti laihdutuksen ja onnistui laihtumaan keskimäärin 6.5 kg puolen vuoden aikana. Laihtuneista naisista 90 %:lla munasolut alkoivat irrota normaalisti, 78% tuli raskaaksi (osa hedelmöityshoidolla) ja 67% synnytti. Kukaan tupakoivista naisista ei onnistunut tulemaan raskaaksi eikä myöskään heistä, jotka eivät onnistuneet painonhallinnassa, vaikka hedelmöityshoitoja jatkettiin.

Lapsettomuuden hoidossa jo pienikin painonlasku hyödyttää. Erityisen hyödyllistä on liikunnan lisääminen, sillä se parantaa hedelmällisyyttä, vaikka painolle ei tapahtuisi mitään. Jos laihduttaminen ei onnistu toivotulla tavalla ja potilaalla on todettu verikokeissa insuliiniresistenssi, voidaan lapsettomuuden hoitoon liittää diabeteslääke nimeltä metformiini. Jos raskaus ei onnistu laihduttamisen jälkeenkään, on syytä tehdä tarkempia lapsettomuustutkimuksia.

Lapsettomuus aiheuttaa surua ja mielipahaa, joten liikapainosta ei pidä kantaa syyllisyyttä. Tupakointi kannattaa lopettaa. Kun tekee voitavansa, se riittää.

Painonlasku parantaa hedelmällisyyttä
Naisesta johtuvia syitä hedelmättömyyteen on monia. Lihavuus saattaa heikentää hedelmällisyyttä monella eri tavalla mutta pienikin painonlasku korjaa tilannetta.

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Jojolaihdutus lihottaa

    Laihduttaminen on yleistynyt rinta rinnan lihavuuden yleistymisen kanssa. 1950-60 –luvuilla Amerikassa noin 15 % naisista ja alle 10 % miehistä ilmoitti yrittävänsä laihduttaa. Nykypäivänä laihduttaminen on huomattavasti yleisempää. On arvioitu, että naisista lähes puolet ja...
  • Teitkö uudenvuodenlupauksen laihduttamisesta? Älä sorru humpuukidieetteihin

    Karista kilot helposti ja nopeasti – nälkää näkemättä!” Tällaisia houkutusotsikoita näemme aina kesäkauden ja joulun jälkeen kymmenittäin. Laihdutus on miljardibisnes. Rahassa, ei kiloissa. Valitettavasti tuo bisnes kun usein laihduttaa vain kuluttajan kukkaroa. Laihdutustuotteilla myydään mielikuvia, eikä...
  • Pikainen ruoka lihottaa

    Pikaruokaa on syöty Amerikassa jo ainakin 60 vuotta, Suomessa muutama vuosikymmen vähemmän. Pikaisen ruoasta teki alun perin se, että se valmistetaan nopeasti puolivalmiista raaka-aineista. Toinen, nykyään tärkeämmäksikin noussut vauhdikkuus liittyy syömisnopeuteen. Joitakin vuosia sitten olin...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest