Suomessa yleisimmät leikkaustyypit ovat sleeve ja gastric bypass (GBP). Sleeve-leikkauksessa pienennetään mahalaukkua ja vaikutetaan näin syötävään ruokamäärään. GBP-leikkauksessa ohitetaan mahalaukku ja lisäksi osa uhutsuolta. Tässä leikkauksessa vaikutetaan ruokamäärien lisäksi myös ravintoaineiden imeytymiseen.

Leikkaushoitoa voidaan harkita jos asiakkaan BMI on yli 40 tai 35 ja hänellä on jokin lihavuuteen liittyvä sairaus (esim. tyypin II diabetes, verenpainetauti tai uniapnea). Lisäksi hän on yrittänyt laihtua muilla keinoin ja saanut ammattilaisen ohjausta. Tyypillinen leikkausasiakas on saanut monia kertoja painoaan alas, mutta paino on aina noussut takaisin tai yleensä lähtötasoa korkeammalle. Käytännössä julkisella puolella  pääsykriteerit leikkaukseen ovat tiukemmat kuin nämä yllä kuvatut kansainväliset rajat.

Ennen leikkausta on myös tärkeää kartoittaa syömistapoja, ahmimistaipumusta, alkoholin käyttöä ja ennen kaikkea motivaatiota elämäntapamuutokseen. Lihavuusleikkauksen jälkeen ruokavalio muuttuu merkittävästi ja jotta painonpudotuksesta tulee pysyvää, on elämäntapojenkin muututtava pysyvästi. Leikkauksen jälkeen paino laskee yleensä hyvin, mutta parin vuoden jälkeen saattaa paino jälleen lähteä nousuun. Tätä nousua voidaan estää oikealla ruokavaliolla, ateriarytmillä ja riittävällä liikunnalla. Leikkaus helpottaa pysymään ruokavaliossa ja estää painon takaisinnousun melko hyvin, mutta ison työn tekee leikattu itse.

Ruokavalio leikkauksen jälkeen

Lihavuusleikkauksen jälkeen tarvitaan ravitsemusterapeutin ohjausta, jotta ruokavalio on ravitsemuksellisesti riittävä. Sairaalasta riippuen ohjausta annetaan yleensä 1-3 kertaa leikkauksen jälkeen. Toiset tarvitsevat ohjausta enemmän ja pitkä seuranta on tärkeää.

Leikkauksen jälkeen ruokamäärät ovat pieniä: alussa noin 0,5 dl ja vähitellen 1-2 dl. Koska kerralla voidaan syödä hyvin vähän, tulee syödä säännöllisesti 5-8 kertaa päivässä ravitsemuksellisesti laadukasta ruokaa. Rauhallinen syöminen ja huolellinen pureskelu ovat tärkeitä, jottei tule ruuansulatusongelmia tai suolitukoksia. Pienen mahalaukun takia juominen tapahtuu aterioiden välissä. Alussa voikin tuntua että päivät ovat yhtä syömistä ja juomista.

Riittävä proteiinin saanti on usein haastavaa, kun ruokamäärät ovat pieniä. Siksi pääaterioilla (lounas ja päivällinen) tulee olla lihaa, kalaa, kanaa, kananmunaa tai soijatuotteita 50-100g per ateria.  Lisäksi välipaloiksi suositellaan maitotaloustuotteita ja leivälle leikkeleitä. Maitotaloustuotteita (maito, piimä, viili, jogurtti, rahka ja raejuusto) tulisi syödä 6 dl päivässä lisäksi muutama viipale juustoa. Kalaa olisi hyvä syödä 2-3 kertaa viikossa lajeja vaihdellen.

Nestettä tulee juoda aterioiden välissä päivän mittaan vähintään 1-1,5 litraa.

Rasvan saanti voi myös jäädä leikkauksen jälkeen liian niukaksi, kun leipää kuluu vähemmän. Ruuanvalmistuksessa on hyvä käyttää öljyjä ja muutenkin kiinnittää huomiota, ettei syö liian vähärasvaisesti.

Jokainen leikattu tarvitsee vitamiini- ja kivennäisainelisää lopun elämää.

Makutottumukset ja kylläisyys

Mahalaukun pienennys antaa varhaisemman kylläisyyden tunteen. Lisäksi GBP-leikkauksen jälkeen myös mielitekoja on aiempaa vähemmän. Jostain syystä erityisesti mieliteko makeaan on pieni, jopa olematon. Alussa saattaa myös olla syömiseen liittyviä ongelmia ja vatsantoiminta voi muuttua, mutta nämä yleensä helpottavat ja jokainen löytää ravitsemusterapeutin kanssa itselleen sopivan ruokavalion ja tavan syödä.

Esimerkkipäivä GBP-leikkauksen jälkeen:

Aamupala:
1-2 dl maitoon keitettyä puuroa tai
1 viipale täysjyväistä leipää tai näkkileipää, levite, täyslihaleikkele tai
1-2 dl jogurttia/viiliä ja 1-2 rkl mysliä

Kahvia tai teetä ja vettä aterian jälkeen

Välipala:
1-2 dl jogurttia/viiliä ja marjoja/lastenmarjasose (esim. Piltti)

Lounas
50-100 g kalaa tai kanaa ja 0,5-1 dl perunamuhennosta
kypsennettyjä tai hienonnettuja kasviksia

Välipala:
1-2 dl jogurttia/viiliä/rahkaa/raejuustoa

Päivällinen:
1- 1,5 dl Pinaattikeitto ja kananmuna (silputtuna)

Iltapala:
1 viipale näkkileipää, päälle levite ja täyslihaleikkele
1 raastettu omena/päärynä tai lasten hedelmäsose

Lisäksi päivän mittaan 1-2 l energiattomia juomia (vesi, kivennäisvesi, tee, mehu) aterioiden välillä.
1-3 prk täydennysravintojuomaa tarpeen mukaan

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

    Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
  • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

    Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...
  • Napostelusta tietoiseen syömiseen

    Napostelu, välipalastelu, näykkiminen, laiduntaminen, ohimennen syöminen, syöpöttely - millä nimellä halutaankaan kutsua ruokailua, jossa syödään monta kertaa ja yleensä pieniä määriä. Tämä on suunta, johon suomalaisten ruokailu on menossa. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan noin 90...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest