Eroon makeanhimosta – Tämä vähentää tutkitusti karkkien syöntiä

Ilmaiset hedelmät voisivat parantaa koululaisten ruokavaliota monella tapaa. Hedelmien tunnettujen terveyshyötyjen lisäksi hedelmävälipalat vähentävät karkkien, limujen ja muiden epäterveellisten herkkujen napostelua.

Norjalaistutkijat tekivät havaintonsa tutkimuksessa, johon osallistui 1 300 kuudes- ja seitsemäsluokkalaista 27 eri koulusta. Kouluista viisitoista osallistui projektiin, jossa koululaisille tarjottiin ilmaisia hedelmiä koulupäivän aikana.

Koululaisilta kysyttiin karkkien, limujen ja perunalastujen syömisestä vuonna 2001 ja uudelleen vuonna 2008, jolloin osa kouluista osallistui hedelmäprojektiin. Vastausten perusteella epäterveellinen napostelu väheni kaikissa kouluissa, mutta muutos oli suurin kouluissa, jotka osallistuivat hedelmäprojektiin. Niissä koululaiset olivat alkaneet jättää väliin keskimäärin kolme napostelukertaa viikossa. Naposteluaan vähensivät etenkin lapset, joiden vanhemmat eivät olleet korkeasti koulutettuja, tulokset osoittivat.

Ilmaisten hedelmien lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, mutta on silti todennäköistä, että merkittävä osa muutoksesta johtui hedelmävälipaloista. Näin ollen ilmaisten hedelmien jakaminen voisi parantaa monien koululaisten ravitsemusta.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 9.11.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest