Hyödynnä elokuun satoa

Syö kasviksia tuoreena ja tietysti myös sen mukaan, mistä vatsasi pitää. Kevyt höyrytys ja vokkaaminen ovat hyviä konsteja allergiselle tai vatsasta oirehtivalle.

Jos taas olet kasvattanut omaa satoa, käytä kasviksia runsaasti ja luovasti, tuttuja ruokia keventäen.

Salaatin lehdet ja erityisesti jäävuorisalaatti sopivat hyvin myös kylmiin juomiin. Soseuta esim. kurkkua, mehua ja salaattia sauvasekoittimella tai tehosekoittajassa raikkaaksi juomaksi. Sopii hyvin myös marjaisiin juomiin, koska salaatti ja erityisesti jäävuorisalaatti on vähän makeaa. Et tarvitse sokeria välttämättä ollenkaan.

Kesäkurpitsa on parhaimmillaan kapeana. Jos osa omasta sadosta kasvaa liian isoksi, koverra siemenosa pois ennen käyttöä. Lisää kesäkurpitsaa raasteena mureketaikinoihin (liha-, broileri- ja kalamureke, jauhelihapihveihin ja pulliin) sekä leipä- ja sämpylätaikinoihin. Grillaa kesäkurpitsaa ohuina tai paksuina viipaleina, kypsennä samalla lailla kuumassa uunissa, lisää keittoihin, pata- ja vokkiruokiin, mutta älä kypsennä liikaa. Paloina tai karkeana raasteena kesäkurpitsa mehevöittää mukavasti ohrahelmet ja tumman riisin, kun lisäät sen kypsymään ihan loppuvaiheessa.

Kesäkurpitsa ja kukkakaali sopivat hyvin keventämään perunamuusia. Lisää ne paloina kypsymään, vasta kun perunat ovat kypsyneet jonkin aikaa.

 

Kesän ja syksyn mehevä keräkaali sopii laatikoihin, keittoihin, pataruokiin, raasteisiin ym. Kokeile broilerinjauhelihalaatikkoa tai kirjolohilaatikkoa raastetun kaalin kanssa; kyssäkaalista saat mehevää raastetta, viipaleina ja suikaleina se maistuu mietona yleensä kaikille ja sopii myös keittoihin ja vokkiruokiin.

Mehevä juuresmainen kyssäkaali maistuu parhaiten sellaisenaan viipaleina tai suikaleina. Herkullinen ja makea välipala myös makean nälkään. Kyssäkaalia voit lisätä paloina myös vokkeihin, pataruokiin ja keittoihin.

Kukka- ja parsakaali maistuvat raakoina makoisilta erilaisten dippikastikkeiden kanssa. Ne sopivat sekä raakana että kypsänä monenlaisiin salaatteihin. Kokeile kukka- ja parsakaalia vaihteeksi myös kalakeittoihin ja pataruokiin. Kypsän kukka- tai parsakaalin voit kuorruttaa pelkästään kevytjuustoraasteella tai vaikkapa kevyellä tuorejuustolla maustetulla maitokastikkeella. Aterialta yli jääneet kukka- ja parsakaalipalat maistuvat evässalaatissa tai uuniruoassa.

 

Punajuuren käyttö on unohtunut monelta, ja kohta lapsetkin tuntevat vain etikkapunajuuren! Tuore syksyinen punajuuri on upean makuinen keitettynä tai uunissa lohkoina kypsennettynä. Punajuuri maistuu myös monissa keitoissa. Leikkaa kuoritut punajuuret viipaleiksi tai raasta ne niin  kypsyminen on  nopeampaa.  Uunipunajuurien joukkoon voit lisätä yrttien tilalle mausteeksi 17%:n aurajuustomurua.                                    

Mehevä juurikas kypsyy alkusyksyllä nopeasti. Keitä kuorineen äläkä katkaise juurta. Keitetty kuuma punajuuri maistuu hyvin perunan tilalla. Siitä valmistuu mehukas rosolli yhdessä keitetyn porkkanan ja perunan kanssa. Leikkaa kypsä kuoritut ainekset pieniksi kuutioiksi tai käytä kaukaloa ja petkeltä (hakkuria) silppuamiseen. Lisää joukkoon vähän hienoksi silputtua sipulia ja suolaa. Itse tehty maistuu aivan erilaiselta, kuin kaupan etikkainen valmissalaatti.

Herkullista kasvissyksyä!

Reseptejä:

Vihreä omenajuoma

Salaatti-kurkku-melonijuoma

Punajuuri-leipäjuustopalat

Kasvispannari

Syyskesän sato houkuttelee lisäämään kasvisten käyttöä. Syö kasviksia tuoreena ja tietysti myös sen mukaan, mistä vatsasi pitää. Kevyt höyrytys ja vokkaaminen ovat hyviä konsteja allergiselle tai vatsasta oirehtivalle.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest