Varoitus: Näin ultraprosessoidut ruoat uhkaavat terveyttäsi ja elinikääsi

Kirjoittaja Laura Paavola
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu

Hyvin pitkälle prosessoitu ruoka sisältää paljon haitallisia aineita, mutta vain vähän ravintoarvoja. Ultraprosessoidulla ruoalla voi olla myös yhteys lyhyempään elinikään. 

Prosessoitu ruoka viittaa kaikkeen, mitä ruoalle tehdään sen alkuperäisen muodon muuttamiseksi tai säilyvyyden parantamiseksi.

”Tämä voi tarkoittaa yksinkertaisia toimenpiteitä, kuten omenan pilkkomista tai kaurapuuron keittämistä. Kun puhutaan ultraprosessoidusta ruoasta, tarkoitetaan elintarvikkeita, jotka ovat läpikäyneet useita käsittelyvaiheita. Esimerkkejä tällaisista ruoista ovat leikkeleet, perunalastut, keksit, limsat, osa einesruoista sekä makeiset”, Terveystalon laillistettu ravitsemusterapeutti Mari Aalto kuvailee.

Miksi ultraprosessoidut ruoat ovat niin epäterveellisiä?

Ultraprosessoidut ruoat sisältävät yleensä suuria määriä suolaa, sokeria ja haitallisia lisäaineita.

”Suurimpia ongelmia ovat näiden ruokien korkea suolapitoisuus. Esimerkiksi me suomalaiset saamme liian paljon suolaa ruokavaliostamme, mikä johtaa terveysongelmiin kuten kohonneeseen verenpaineeseen ja sydänsairauksiin. Ultraprosessoidut ruoat sisältävät myös useita lisäaineita, kuten säilöntä-, maku- ja väriaineita”, Aalto kertoo.

Toinen ongelma on pitkälle prosessoitujen ruokien vähäinen ravintoarvo.

”Jos prosessoidut ruoat muodostavat merkittävän osan ruokavaliosta, jää täysjyväviljojen, kasvisten, marjojen ja hedelmien hyödyt saamatta. Esimerkiksi hyvien rasvojen ja ravintokuitujen puute heikentää sydän- ja verisuoniterveyttä sekä lisää insuliiniresistenssiä. Hyvät rasvat ja kuidut toimivat elimistössä suojaravintoaineina eli suojaavat elimistöä elintapasairauksilta pitkässä juoksussa. Kuitu toimii kuin liimamassa suolistossa: se sitoo itseensä haitallisia aineita ja auttaa poistamaan ne kehosta.”

Voiko ultraprosessoitu ruoka jopa lyhentää elinikää?

Amerikkalaisen tutkimuksen¹ mukaan ultraprosessoitu ruoka voi jopa lyhentää elinikää. Tutkimuksessa havaittiin, että mitä enemmän ultraprosessoitua ruokaa syödään, sitä suurempi riski on kuolla ennenaikaisesti. Tutkimuksen mukaan erityisen haitallisia olivat prosessoidut lihat ja kalat.

Aallon mukaan mikään yksittäinen tuote ei voi kuitenkaan pelastaa tai pilata terveyttä.

”Itse lähden aina siitä näkökulmasta, mitä kannattaa syödä, eikä mitä ei saisi syödä. Eli kun kiinnitetään huomiota siihen, että ruokavaliossa on tarpeeksi ravintoa, jotka edistää ja suojaa terveyttämme, ultraprosessoitujen tuotteiden määrä vähenee automaattisesti.”

Ateriarytmin säilyttäminen myös auttaa vähentämään mielitekoja ultraprosessoidulle ruoalle.

”Jos syömisestä on jo pitkä aika, tekee ihmisen mieli nopeaa energiaa ja juuri tätä ultraprosessoidut ruoat tarjoavat. Niiden sisältämä rasvan, suolan ja sokerin yhdistelmä on suorastaan tehty siihen, että mielitekoja on vaikea välttää. Säännöllinen ateriarytmi auttaa tekemään terveyden kannalta parempia valintoja”, Aalto päättää.

¹ Fang Z et al. Association of Ultra-Processed Food Consumption With All Cause and Cause Specific Mortality: Population Based Cohort Study. The BMJ. May 8, 2024.

  • Täynnä proteiinia ja kuitua! Viiden raaka-aineen pastakastike valmistuu 30 minuutissa

    Helppo ja nopea pasta on monissa perheissä arkiruokaa. Usein ongelmana ovat kuitenkin valmiit pastakastikkeet, jotka sisältävät runsaasti suolaa ja muita pitkälle prosessoituja ainesosia. Tämä kotitekoinen, vain viidestä kokonaisesta raaka-aineesta valmistettava pastakastike todistaa, että pasta voi...
  • Sydänlääkäriltä karu muistutus kevytlimuja juoville: "Pysähdy miettimään"

    Kevytlimut mielletään usein sokerisia virvoitusjuomia paremmaksi vaihtoehdoksi. Yhdysvaltalaisen kardiologin mukaan tämä käsitys voi kuitenkin olla erittäin harhaanjohtava. Dr. Dmitry Yaranov on noussut suureen suosioon TikTokissa ja Instagramissa, missä hän jakaa kokemuksiinsa perustuvia neuvoja sydänterveyden suojelemiseksi....
  • Yleisimmät painonhallinnan myytit – ethän enää usko näihin!

    Painonhallintaan liittyy liuta uskomuksia ja väitteitä, mutta mitkä pitävät oikeasti paikkansa, ja mitkä olisi jo aika unohtaa? Myytti 1: “Myöhään syöminen lihottaa.” Tarua. Painonnousu ei riipu kellonajasta vaan kokonaisenergiansaannista. Jos päivän aikana syö enemmän kuin...
  • Täynnä proteiinia ja kuitua! Viiden raaka-aineen pastakastike valmistuu 30 minuutissa

    Helppo ja nopea pasta on monissa perheissä arkiruokaa. Usein ongelmana ovat kuitenkin valmiit pastakastikkeet, jotka sisältävät runsaasti suolaa ja muita pitkälle prosessoituja ainesosia. Tämä kotitekoinen, vain viidestä kokonaisesta raaka-aineesta valmistettava pastakastike todistaa, että pasta voi...
  • Sydänlääkäriltä karu muistutus kevytlimuja juoville: "Pysähdy miettimään"

    Kevytlimut mielletään usein sokerisia virvoitusjuomia paremmaksi vaihtoehdoksi. Yhdysvaltalaisen kardiologin mukaan tämä käsitys voi kuitenkin olla erittäin harhaanjohtava. Dr. Dmitry Yaranov on noussut suureen suosioon TikTokissa ja Instagramissa, missä hän jakaa kokemuksiinsa perustuvia neuvoja sydänterveyden suojelemiseksi....
  • Yleisimmät painonhallinnan myytit – ethän enää usko näihin!

    Painonhallintaan liittyy liuta uskomuksia ja väitteitä, mutta mitkä pitävät oikeasti paikkansa, ja mitkä olisi jo aika unohtaa? Myytti 1: “Myöhään syöminen lihottaa.” Tarua. Painonnousu ei riipu kellonajasta vaan kokonaisenergiansaannista. Jos päivän aikana syö enemmän kuin...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest

Appelsiineja kasassa