Antibioottikuurit yhteydessä pikkulasten lihavuuteen

Antibioottikuurit ovat yhteydessä pikkulasten lihavuuteen. Tutkimus julkaistiin Jama Pediatrics -lehdessä, ja sen perusteella yhteys havaitaan lapsilla, jotka joutuvat ottamaan ainakin neljä antibioottikuuria alle kaksivuotiaina. Heistä 11 prosenttia useampi on ylipainoinen 2–5-vuotiaana kuin vähemmän antibioottikuureja saaneista.

Kun analyysissa huomioitiin minkälaisilla antibiooteilla lapsia oli hoidettu, yhteys havaittiin ainoastaan lapsilla, jotka olivat saaneet laajakirjoisia antibiootteja.

Tutkijat selvittivät myös monien muiden tekijöiden mahdollisen vaikutuksen lasten lihavuuteen. Tällöin selittäviksi tekijöiksi nousivat myös muun muassa astma ja steroidilääkitykset.

Tulokset eivät paljasta, mistä antibioottikuurien ja lihavuuden yhteys johtuu, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Laajakirjoisilla antibiooteilla hoidettiin etenkin lasten infektiosairauksia. Onkin mahdollista, että infektiosairaudet vaikuttivat yhteyteen. Joissain tutkimuksissa myös suoliston bakteerikannat on yhdistetty lihavuusriskiin, joten toistuvat antibioottikuurit saattavat lihottaa myös sotkemalla suoliston bakteerikannat.

Tutkimuksessa käytettiin 65 000 lapsen rekisteritietoja.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest