Kaakaolla herkuttelu kannattaa – tutkijat löysivät yllättävän terveysvaikutuksen!

Päivittäinen kaakaoannos 2–8 viikon ajan alentaa verenpainetta keskimäärin 2–3 mmHg verrattuna lumevalmisteeseen, tulokset osoittavat.

Kaakaon verenpainevaikutukset perustuvat todennäköisesti sen sisältämiin flavanoleihin, jotka voivat muodostaa verisuonien seinämiä rentouttavaa typpioksidia. Flavanolit myös vähentävät vapaiden happiradikaalien haitallisia vaikutuksia kehossa.

Tulokset perustuvat kahdenkymmenen lyhyen kaakaotutkimuksen yhteisanalyysiin, johon kelpuutettiin 20 tutkimusta. Tutkimukset kestivät 2–8 viikkoa, ja niissä 860 osallistujaa nautti 3–100 grammaa tummaa suklaata tai kaakaojauhetta päivittäin. Annokset sisälsivät 30–1 000 mg flavanoleja.

Kaakaon verenpainevaikutukset ovat hyvinkin mahdollisia, mutta niitä olisi hyvä selvittää vielä pitemmissä tutkimuksissa, jotta teho varmistuu. Kaikista suklaista terveyshyötyjä ei joka tapauksessa saa, sillä kauppojen suklaissa flavanoleja on yleensä niukasti. Suuri osa niistä tuhoutuu, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa. Suklaissa on myös paljon sokeria ja maitoa ja siksi ne voivat edistää lihomista ja siihen liittyviä terveyshaittoja.

Katsauksen tekivät arvostetun Cochrane-tutkijaverkoston tutkijat.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 15.8.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest