Kaksi hedelmää päivässä huolehtii terveydestäsi

Circulation-lehdessä julkaistut havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä ruokavalion vaikutuksia vatsa-aortan pullistumaan on tutkittu hyvin vähän.

Tulosten perusteella vatsa-aortan pullistumat ja niiden hengenvaaralliset repeämiset ovat noin kolmanneksen harvinaisempia henkilöillä, jotka syövät vähintään kaksi hedelmää päivittäin. Tämä havaittiin verrattuna hedelmiä tuskin koskaan syöviin.

Tutkijat arvelevat yhteyden johtuvan hedelmien terveellisistä antioksidanteista, mutta tutkimusnäyttöä asiasta ei ole. Oli mekanismi mikä tahansa, tulokset viittaavat siihen, että lukuisten muiden terveyshyötyjen lisäksi hedelmien päivittäinen syöminen voi ehkäistä vatsa-aortan pullistumia ja niiden repeämisiä.

Vatsa-aortan pullistuma on usein harmiton ja oireeton, mutta osalla potilaista se repeää ja johtaa useimmiten kuolemaan. Aortan pullistumat ovat yleisimpiä iäkkäillä miehillä sekä tupakoitsijoilla. Tupakoinnin lopettaminen onkin paras tapa vähentää sairastumisriskiään.

Ruotsalaisten tutkimus perustui 44 000 miehen ja 36 000 naisen terveys- ja ruokavaliotietoihin. Osallistujat olivat 46–84-vuotiaita kolmetoistavuotisen seurannan alkaessa. Seurannan aikana osallistujilta löydettiin 1 100 vatsa-aortan pullistumaa, joista runsaat 200 repesi. Ruokavaliota arvioitiin vain tutkimuksen alussa, mikä saattaa heikentää tulosten luotettavuutta.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest