Metabolista oireyhtymää voi ehkäistä lapsuuden ruokavaliolla

Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsuudessa opitut ruokatottumukset voivat ehkäistä aikuisiässä metabolista oireyhtymää. Tulokset perustuvat turkulaiseen STRIP-tutkimukseen, johon osallistuneet lapset ja heidän perheensä ovat saaneet opastusta ja tukea tyydyttyneiden kovien rasvojen välttämiseen lasten vauvaiästä saakka. Lapsia on tutkittu vuosittain kahdenkymmenen vuoden ajan.

Nyt julkaistut tulokset osoittavat, että kovia rasvoja välttäneistä lapsista noin puolet harvempi potee metabolista oireyhtymää 15–20-vuotiaana. Verrokkiryhmäläisistä, jotka eivät välttäneet kovia rasvoja, metabolista oireyhtymää poti 10–14 prosenttia, kun kovia rasvoja välttäneistä sairastui vain 6–8 prosenttia.

Kovia rasvoja välttäneiden verenpaine oli alhaisempi, minkä lisäksi poikien triglyseridipitoisuudet olivat pienempiä kuin verrokkien. Nämä kummatkin ovat metabolisen oireyhtymän osatekijöitä.

Turkulaisten tulokset ovat tervetullut lisätodiste lapsuuden ruokavalion vaikutuksista yleisten kroonisten sairauksien kehittymiseen. Sama aineisto on aiemmin osoittanut lapsuuden ruokavalion vaikuttavan myös verisuonten sisäpintojen kuntoon. Vähän kovia rasvoja syövien valtimot ovat paremmassa kunnossa jo parikymppisenä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät vyötärölihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Siihen liittyy suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski. Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest