Nukkuminen voi ehkäistä lasten ylipainoa

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset perustuvat tutkimukseen, jossa 8–11-vuotiaita lapsia pyydettiin nukkumaan normaalipituisia yöunia viikon ajan, minkä jälkeen puolet heistä laitettiin viikoksi nukkumaan lyhyempiä ja puolet pitempiä yöunia. Kolmannella tutkimusviikolla lapset vaihtoivat ryhmiä. Tutkimukseen osallistui 37 lasta, joista kolmannes oli ylipainoisia tai lihavia.

Viikkoina, joina lapset nukkuivat tavallista pitempään, lapset söivät keskimäärin 130 kilokaloria vähemmän päivässä, tulokset osoittivat. Lapset myös hieman laihtuivat ja heidän veressään oli vähemmän nälkähormoni leptiiniä. Tämä havaittiin verrattuna vähäunisiin viikkoihin.

Havainnot pitää varmistaa vielä lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti unen merkitykseen lasten painonhallinnassa. Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää voiko lasten yöunien pidentämisestä olla pitkäkestoisempaa apua painonhallintaan

Tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest