Ruokamyrkytys on kutsumaton mökkivieras – näin pääset siitä eroon

Kesällä aika moni suomalainen viettää lomaansa mökillä usein melko alkeellisissakin oloissa. Esimerkiksi osaa ruokatarvikkeista saatetaan säilyttää lämpimässä tai vaikkapa muovikassissa järveen upotettuna. Tämä ei kuitenkaan ole paras mahdollinen säilytystapa, jos haluaa ruokien pysyvän syömäkelpoisina.

– Huono säilytys voi johtaa elintarvikkeiden mikrobiologiseen pilaantumiseen, joka tarpeeksi pitkälle edetessään muuttaa ruoan hajua, makua, ulkonäköä tai rakennetta. Siinä vaiheessa ruoka on jo syömäkelvotonta. Tosin se voi olla pilalla jo ennen kuin mitään muutoksia näkyy, kertoo asiantuntijalääkäri Eeva Kari.

– Pilaajabakteerit lisääntyvät nopeimmin ruoissa, joissa on paljon ravinteita, eli esimerkiksi maitotuotteissa, kalassa, kanassa ja lihassa. Niiden säilytyksen kanssa on hyvä olla erityisen tarkkana.

Huonon säilytyksen lisäksi ruokaa voivat pilata myös ruoanlaittajan tai ruokailijoiden käsistä siirtyvät bakteerit: stafylokokkibakteereihin kuuluva staphylococcus aureus, jota esiintyy luonnostaan ihmisen iholla, sekä ulosteperäiset bakteerit eli kolibakteerit. Myös likaisilta pinnoilta sekä huonosti pestyistä tuoreista vihanneksista voi tulla bakteereja.

– Jos ruoansulatuselimistöön joutuu ruoan mukana mikrobeja, ne voivat ärsyttää mahalaukkua ja suolistoa ja aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Oireina ovat useimmiten pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja vatsakipu.

Mökkiolot kuntoon

Jos ruoan säilytys ja hygienian riittävyys epäilyttävät, maitohappobakteereista voi olla apua mökkeilijöille. Ne vahvistavat suoliston vastustuskykyä ja estävät haitallisten mikrobien kasvua suolistossa.

– Markkinoilla on nykyään myös pureskeltavia valmisteita, joten niiden ottamiseen ei tarvita vettä. Maitohappobakteereita voivat käyttää myös laktoosi-intolerantit ja soija-allergikot, sillä saatavilla on myös laktoosittomia ja soijattomia tuotteita, Kari kertoo.

Paras tapa pitää huolta vatsan hyvinvoinnista on kuitenkin mökkiolojen kohentaminen niin, että ruoan säilytys onnistuu turvallisesti. Myös käsiä kannattaa pestä ahkerasti sekä ennen ruoanlaittoa että syömistä, sillä mökillä tulee syötyä esimerkiksi grillattuja ruokia aika usein käsin.

– Ruokien kylmäketjun pitäisi säilyä ruokakaupasta siihen asti, kun ruoka valmistetaan syötäväksi. Mökillä olisi hyvä olla jääkaappi, toimii se sitten sähköllä tai kaasulla. Keittiön ruoanvalmistusvälineet täytyy pitää puhtaana, ja broilerin ja salaattivihannesten käsittelyssä on fiksua käyttää eri välineitä.

Lähde: Deski.fi

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest