Sokerilimut lihottavat myös pikkulapsia

Tulokset osoittavat päivittäin sokerilimuja juovien neljä- ja viisivuotiaiden olevan ylipainoisia selvästi todennäköisemmin kuin satunnaisesti tai ei lainkaan sokerilimuja juovien. Kaksivuotiaille ylipainoa ei ollut ehtinyt kertyä, mutta heilläkin sokerilimujen juominen liittyi suurempaan painonnousuun seuraavien kahden vuoden aikana.

Havaintojen perusteella vaikuttaa siltä, että sokeroidut virvoitusjuomat edistävät pikkulasten ylipainoisuutta samalla tavalla kuin vanhempien lasten ja aikuisten. Välttämättä nyt saadut tulokset eivät kuitenkaan johdu vain sokerilimuista, sillä virvoitusjuomia juovat lapset katsoivat myös muita enemmän televisiota ja saattoivat erota muillakin tavoin lapsista, joille virvoitusjuomat eivät ole säännöllinen osa elämää. Joka tapauksessa sokeroidut juomat voivat tarpeettomasti lisätä lasten energiansaantia ja siten lihottaa ja altistaa monille sairauksille myöhemmin elämässä.

Tulokset perustuvat aiemman terveystutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat lähes kymmenentuhannen 2–5-vuotiaan lapsen tiedoista. Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Pediatrics-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest