Tästä pahasta tavasta luopuminen kerryttää usein kiloja – lopeta silti!

Tuloksista ilmeni, että merkittävin painonnousu tapahtuu kolmen kuukauden sisällä tupakoinnin lopettamisesta. Painonmuutoksien vaihtelu on yksilötasolla huomattava. Noin joka kymmenes lopettaja lihoo enemmän kuin 10 kiloa. Toisaalta 16–21 prosenttia lopettajista painaa vuoden päästä vähemmän kuin vielä tupakoidessaan.

Tupakoinnin lopettamiseen liittyvä painonnousu johtunee useasta syystä. Lopettamisen yhteydessä perusaineenvaihdunta vähenee hiukan. Lisäksi tupakoinnin loppuessa makuaisti herkistyy uudelleen ja ruoka alkaa maistua paremmalta. Lopettamiseen saattaa liittyä myös fyysisenä oireena makeanhimoa.

Tutkijoiden mukaan tupakoinnin lopettamiseen liittyvä painonnousu on tärkeä huomioida, sillä painon nousun pelko voi ehkäistä tupakoinnin lopettamisyrityksiä. Lihominen voi myös johtaa uudelleen tupakoinnin aloittamiseen.

Painonnousu tupakoinnin lopettamisen jälkeen ei ole kuitenkaan kenelläkään väistämätöntä ja lisätutkimuksia tarvitaan selvittämään miten painonnousua voitaisiin ehkäistä optimaalisimmin.

Vaikka painonnousu voi hiukan heikentää tupakoinnin lopettamisen hyötyjä, on sen terveydellinen merkitys tupakoinnin lopettamisen rinnalla silti vähäinen. Useissa tutkimuksissa on myös osoitettu, että jos tupakoinnin lopettamisen yhteydessä kiinnitetään huomiota ruokavalioon, voi lihomista vähentää olennaisesti.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 23.7.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest