Terveelliset elämäntavat olisi hyvä oppia jo lapsena

Circulation-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin miten sydänterveellisten elintapojen noudattaminen vaikuttaa verisuonten sisäpintojen kuntoon nuorilla, joiden perheissä on noudatettu sydänystävällisiä ruokailusuosituksia vauvaiästä alkaen.

Kun tutkijat vertasivat nuoria heidän ollessa 15-, 17- ja 19-vuotiaita, he havaitsivat terveellisiä elämäntapoja noudattaneiden aortan sisäpinnat kimmoisammiksi kuin verrokkien. Lisäksi heidän aortansa sisäpinnat eivät olleet paksuuntuneet yhtä paljon, mikä ennakoi pienempää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Tulosten perusteella nuorten ei tarvinnut noudattaa kaikkia terveellisiä elämäntapoja, joita tässä tutkimuksessa listattiin seitsemän. Jo 4–5 elintapaa riitti. Tällaisia olivat savuttomuus, riittävä liikunta, normaalipainoisuus sekä terveellinen, vähän kovia rasvoja sisältävä ruokavalio sekä normaali verenpaine, alhainen kokonaiskolesteroli sekä hyvä glukoositasapaino.

Tutkijat huomasivat myös, että terveellisten elintapojen noudattaminen väheni mitä vanhemmiksi nuoret ehtivät. Etenkin tupakointi ja kovien rasvojen käyttö lisääntyivät ja liikuntaharrastukset vähenivät.

Turkulaiseen STRIP-tutkimukseen perustuvat havainnot tukevat saman tutkijaryhmän aiempia tuloksia ja osoittavat sydänsairauksiin johtavan kehityksen alkavan jo varhain. Tähän kehitykseen voidaan myös puuttua aikaisin.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest