Tupakoinnin lopettaminen kannattaa painonnoususta huolimatta

Sveitsiläistutkijat selvittivät asiaa tunnetun Framingham Offspring -terveystutkimuksen aineistoilla, jotka kerättiin vuosina 1984–2011. Tutkimukseen osallistui 3 300 yhdysvaltaista.

Kun tutkijat vertasivat tupakoinnin lopettaneita tupakointia jatkaneisiin, he havaitsivat lopettaneiden lihovan neljän vuoden sisällä enemmän kuin tupakointia jatkavien. 

Tästä painonnoususta huolimatta tupakoinnin lopettaneiden riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin 25 vuoden seurannan aikana oli puolet pienempi kuin tupakointia jatkaneiden. Seurannan aikana sydänoireita sai 630 osallistujaa.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja ne viittaavat vahvasti siihen, ettei tupakoinnin lopettamisesta johtuva painonnousu pienennä savuttomuudesta koituvia sydänhyötyjä. Useimmiten tupakoitsijat lihovat noin 3–6 kiloa lopettamista seuraavan puolen vuoden aikana.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest