Tutkimus: Tupakka-altistus kohdussa voi lisätä rasvanhimoa

Kanadalaisten tulokset julkaistiin Archives of General Psychiatry -lehdessä, ja ne perustuvat 400:n 13–19-vuotiaan aineistoon. Puolet nuorista oli altistunut äitinsä tupakoinnille sikiöaikana.

Kun osallistujia pyydettiin kirjaamaan kaikki syömänsä vuorokauden ajalta, tutkijat havaitsivat tupakalle altistuneiden suosivan rasvaisia ruokia enemmän kuin verrokkiryhmäläisten. Lisäksi heidän kehonsa rasvaprosentti oli korkeampi, vaikka painoindeksit eivät eronneet.

Mahdollinen selitys ilmiölle löytyi osallistujien aivojen magneettikuvauksissa, joissa tupakalle altistuneiden aivojen mantelitumakkeet havaittiin keskimäärin pienemmiksi. Tutkijat pitävät mahdollisena, että nämä muutokset vaikuttavat aivojen palkitsemisjärjestelmään, ja sitä kautta lisäävät rasvanhimoa. Samantapaisia muutoksia on päihderiippuvaisten aivoissa.

Tutkimuksessa suljettiin pois mm. syntymäpainon ja imetyksen vaikutukset sekä perheiden sosiaaliset ja taloudelliset erot, mutta useat tekijät, kuten geneettiset eroavaisuudet, voivat hyvinkin vaikuttaa yhteyteen. Tämän vuoksi tulokset tulee varmistaa lisätutkimuksissa.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 5.9.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest