Vähäinen uni ja kuorsaaminen altistavat lapsen liikakiloille

Tuoreen tutkimuksen mukaan krooninen univaje altistaa lapsen liikakiloille.

Yhdysvaltalaisten tulosten perusteella kuorsaamisesta ja runsaista yöllisistä hengityskatkoksista kärsivät lapset ovat ylipainoisia 7-, 10-, ja 15-vuotiaina noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin lapset, joilla ei ole vastaavia ongelmia. Samanlainen yhteys havaittiin 5–6-vuotiailla lapsilla, jotka nukkuivat ikäänsä nähden lyhyitä yöunia.

Tutkijat selvittivät myös liittyivätkö lyhyet yöunet ja univaikeudet toisiinsa, mutta ainakin niiden vaikutus lihomiseen näyttäisi olevan itsenäinen. Näin ollen lyhyitä yöunia nukkuvan lihomisriski todennäköisesti suurenee entisestään, jos hänellä on lisäksi uniapneaa.

Tulokset viittaavat paitsi unen ja levon tärkeyteen myös siihen, että osa lasten lihomisen riskitekijöistä on helposti hoidettavissa. Usein lapsen kuorsaus ja hengityskatkokset poistuvat kita- ja nielurisaleikkauksella.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest