Ylipainoiset lapset alttiita sappikiville

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa sappikivien todennäköisyys suureni mitä enemmän liikakiloja lapsella tai nuorella oli. Suurimmillaan sappikivien riski oli kahdeksankertainen verrattuna normaali- tai alipainoisten riskiin. Tämä havaittiin erittäin ylipainoisilla tytöillä. Tyttöjen sairastumisriski oli muutenkin suurempi kuin poikien, tutkijat havaitsivat.

Aikuisilla lihavuus on merkittävä sappikivien riskitekijä, joten on uskottavaa, että sama mekanismi koskee myös lapsia ja nuoria. Tutkimuksessa käytettiin 510 000:n 10–19-vuotiaan lapsen ja nuoren terveysrekisteritietoja.

Sappikiviä syntyy, kun sapen aineosat kiteytyvät sappirakossa seisovassa sappinesteessä. Monilla sappikivet ovat oireettomia, mutta osalla ne aiheuttavat äkillisiä vatsakipuja, pahoinvointia ja oksentelua. Jos oireet toistuvat ja jatkuvat, sappikivet saadaan kuriin poistamalla sappi ja sappikivet leikkauksessa.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 30.8.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Liity nyt Keventäjiin

Tykkää Keventäjistä Facebookissa

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest