Tutkijat selvittivät suklaan vaikutuksia seuraamalla 37 000 ruotsalaista 49–75-vuotiasta miestä kymmenen vuoden ajan. Terveysrekisterien perusteella 2 000 miestä sai ensimmäisen aivohalvauksensa seurannan aikana.
Kun tutkijat vertasivat suklaata nauttivia ja miehiä, jotka eivät syöneet lainkaan suklaata, vähintään 60 grammaa suklaata viikoittain nauttivien riski sairastua oli noin kuudenneksen pienempi.
Käytännössä vaikutus ei ole kovin suuri, sillä yhden vuoden aikana tämä tarkoittaa noin yhden aivohalvauksen vähennystä kymmentätuhatta miestä kohden. Tiedot ruokavaliosta saatiin miesten omista arvioista.
Tulokset eivät paljasta mistä yhteys johtuu, mutta suklaan ja kaakaon syöminen saattaa hillitä verenpainetautia, joka on merkittävä aivohalvausten riskitekijä. Vaikutus voi myös selittyä kaakaon sisältämillä flavanoideilla, joita pidetään verisuonille ja sydämelle terveellisinä.
Tutkimus julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
Julkaistu 30.8.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Tykkää Keventäjistä Facebookissa!