Arvostetussa Neurology-lehdessä julkaistut tulokset viittaavat siihen, että runsaasti lykopeenia saavat suomalaismiehet sairastuvat aivohalvaukseen ja etenkin aivoinfarktiin selvästi epätodennäköisemmin kuin sitä vähiten saavat. Tutkimuksen kaksitoistavuotisen seurannan aikana aivohalvaukseen sairastui 25 niistä 258 miehestä, joiden veren lykopeenipitoisuus oli pieni, kun 259 suuren pitoisuuden miehestä sairastui vain 11. Näin ollen tässä aineistossa runsas lykopeenin saanti liittyi noin puolet pienempään sairastumisriskiin.
Lykopeenin terveysvaikutuksista on saatu viitteitä aiemminkin, mutta ennen kuin sen aivohalvausvaikutukset varmistuvat, havainnot pitää vahvistaa uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa. Joka tapauksessa tulokset vahvistavat käsitystä vihannesten ja hedelmien terveellisyydestä.
Tutkimusta johti Jouni Karppi Itä-Suomen yliopistosta. Tutkimukseen osallistui runsaat tuhat 46–65-vuotiasta suomalaismiestä, joiden veren lykopeenipitoisuus mitattiin kaksitoistavuotisen seurannan alussa. Suomalaisten lykopeenin saanti on kansainvälisesti verrattuna vähäistä.
Uutispalvelu Duodecim
Julkaistu 9.10.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Tykkää Keventäjistä Facebookissa!