Huippuhetkiä liikkuen

Onko mieleesi jäänyt rankkasateen jälkeinen auvoinen olo, jäätyneiden suksien kanssa sisukas tarpominen tai ponnistelun riemua sykkivä olo mäen päällä? Tai muistatko miltä tuntui kantaa ylimääräisiä kiloja portaissa verrattuna keventyneeseen askelmien harppomiseen? Tarinoita pitkistä lenkeistä, sateisista retkistä tai haparoinnista uuden liikuntalajin parissa sävyttää usein haasteiden selätyksen ilo. Niin kuin kalajututkin, itsensä voittamisen hetket kultaantuvat muistoissa.

Uusiin koettelemuksiin joutuu tai lähtee ehkä arastellen ja pelon värittämin tuntemuksin. Oman kehon mitat ja koko ovat ehkä totuttaneet arastelemaan. Uusille kokemuksille altistumista ja kokeilemisen intoa voi ladata rohkaisevista ajatuksia: ”Mitä tämä uusi kokemus voi minulle antaa ja opettaa – vaikka en onnistuisikaan?”. Kun ponnistus on ohi tai vaikea hetki on voitettu, jää itsetuntemukseen vahvistava kerros. Kokemuksen opetukset laajentavat itsetuntoa ja voimaantumisen kokemus laajenee toisillekin elämän osa-aluille. Ja täytyy muistaa, että rima on jokaisella omalla korkeudella. Pieniä ja lähellä arkea olevia huiputushetkiä kannattaa arvostaa, sillä niitä voi ladata useasti. Ja retkien jälkeen pienet hetket kotiympyröissä näyttäytyvät uudessa valossa.

Kutkuttavia tunteita

Synnynnäiset ja melko pysyvinä säilyvät temperamenttipiirteet vaikuttavat valintoihimme, elämänrytmiin ja tekemisen tahtiin. Toiset meistä suhtautuvat haasteisiin uteliaasti ja nauttivat kutkuttavasta jännityksen tunteesta. Liikkumisen ja harrastusten kautta löytyy näille elämään kipinöintiä. Ja tarvittaessa leppoisilla liikuntahetkillä saa ylimääräisiä kierroksia laannutettua. Liikkumisharrastukset voivat rytmittää elämää, mikä on monille turvallisuus- ja järjestyshakuisille tärkeä osa arjen hallinnan tunnetta. Liikuntaharrastusten sopivuutta kannattaa punnita oman persoonan, elämäntilanteen ja temperamentinkin kannalta. Liikkumisen tyyli, tahti ja tapa voi parhaimmillaan päivittää tunnekirjoa, ylläpitää stressinhallintaa ja vahvistaa elämänkaaren eri vaiheiden kehityshyppäyksiä.  

Seikkailun melskeisiin tai uusien haasteiden hamuamiseen voi nälkä kasvaa syödessä. Joskus on kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään, mitä kokemukset opettavat ja antavat. Ja onko oma elämänvaihe sopiva haasteiden hamuamiseen? Joskus paljon tekevälle voisi olla uudenlainen haaste pysähtyminen ja armollisuus omalle keholle. Elämäntilanteen kokonaisuuden tai iän vaikutusten hyväksyminen haasteiden määrän ja laadun suhteen voi olla jaksamisen kannalta tärkeää.

Elämyksistä motivaatiota

Jos liikunta tuntuu pakolta, voi liikkeelle lähtöön tarvita itsensä uhkailua tai järkisyiden selittelyä. Tieto terveysvaikutuksista tai kaloreiden kulumisen lupaus ei riitä useinkaan tottumuksen vakiintumiseen, sillä järjen tasolla motivaatio jää ohueksi. Mutta jos mukaan saa liitettyä tunnetta, liikkumisesta nauttimista, ympäristön tarkkailua, olemassa olon hehkua ja tietoisuutta omasta kehosta, syntyy liikkumiseen syvempi suhde. 

Liikuntasuoritusten kerääminen ja tilastointi toimii joillakin motivaatiokeinona, mutta toivottavasti suoritus ei jää numeroiksi ja kehumisen välineeksi. Liikkumisen viestit omassa kehossa, liikuntaympäristön virikkeet, kanssaliikkujien kokemukset ja tunnelman kokonaisuus kannattaisi myös kirjata oleelliseksi osaksi liikkujan elämyksiä.

teksti: Sirpa Arvonen

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest