Huonot työolot saavat löhöämään vapaa-ajalla

Verrattuna helppoa ja omassa kontrollissa olevaa työtä tekeviin tulokset osoittivat työntekijöiden harrastavan liikuntaa noin neljänneksen epätodennäköisemmin, jos he tekivät työtä joka oli vaativaa, mutta jonka sisältöön ja tekotapaan heillä oli vain vähän valtaa. Sama havaittiin silloinkin, kun työ oli työntekijän mielestä helppoa, mutta vaikutusmahdollisuudet vähäiset. Olennaista vaikuttaisikin olevan juuri vaikutusmahdollisuuksien puuttuminen.

Huonoiksi koetuissa työpaikoissa työskentelevät myös todennäköisemmin vähensivät liikkumista vapaa-ajallaan, vaikka olisivat harrastaneet liikuntaa tutkimuksen alkaessa, tulokset osoittivat.

Tutkijat arvelevat, että huonot työolot rasittavat ja passivoivat työntekijöitä, jolloin he eivät jaksa tai halua liikkua vapaa-ajallaan. Osittain yhteys voi tosin selittyä myös persoonallisuuseroilla, joiden takia erilaiset ihmiset hakeutuvat erilaisiin töihin.

Yli 170 000 työntekijän aineistoon perustuvat tulokset julkaistiin tieteellisessä American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 21.12.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tykkää Keventäjistä Facebookissa! 

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest