Haasteena säännöllinen ateriarytmi

Muutosvalmennuksen alussa

Olen yrittänyt vuosia pudottaa painoa, siinä onnistumatta. Vuonna 2009 sain 8 kg terveydenhoitajan tukemana pudotettua. Sitten tuli joulu ja löysäsin ja kaikki kilot hurahtivat takaisin. Mietin miksi itsehillintä pettää, vaikka oikeasti tietää, että vähempi ruoka riittää. Haluan olla kevyempi ja solakampi, nyt olen 159 cm ja 74 kg. Painoni on kertynyt pikkuhiljaa, lähes huomaamatta. Verenpainekin on alkanut kohota ja vyötärönympärys on levinnyt. En taida uskoa, että tosissaan pitää syödä vähemmän koko loppuikä, jos haluan olla hoikempi.

Ruokailuajat eivät ole säännölliset, en saa pidettyä niistä kiinni. 6.00 puuro/ 8.00 kahvi +leipää/ 10.30 lounas, toisinaan hyvä usein huono tai ei ollenkaan… Sitten iltapäivä pettää ja noin tunnin välein syön jotain. Aloitan mukamas maanantaisin tai kuukauden alussa uuden elämän, mutta taas se kaatuu. Hedelmiä, marjoja kasviksia syön noin 500g / pv, mutta se tulee vahvemman ruuan lisäksi eikä korvaa sitä. Juon rasvatonta maitoa, syön 17% juustoa  ja pääasiassa ruisleipää. Luulen tietäväni terveellisen elämäntavan teoriassa, mutta en saa toteutettua sitä käytännössä.

Muutosvalmennus jatkuu

Itsekseen kun pohtii ruokailu- ja liikuntatapojaan, ei usko tekevänsä virheitä. Auttaa paljon kun elämänmuutosasioissa toinen ihminen kommentoi paikallaan junnaavaa tilannetta. Ei ole kaveria kenen kanssa yrittäisi yhdessä, työpaikkakin on kotona. Pieni perhe ja jokainen syö mitä tahtoo. Napsin pitkin päivää sitä ja tätä, on koko ajan nälkä ja maha niin täysi että tuntuu.

Nyt olen opettanut itseäni, että suurin osa päivän ruuasta pitää syödä päiväaikaan. Kyllähän se on käskettävä kymmenen jälkeen, että ”alapas tehdä lounasta itsellesi”. Niinä päivinä lounaan jälkeen on 3 tuntia, että ei tarvitse edes ajatella ruokaa. Kaikkina päivinä en onnistu välttämään iltamässsäilyä. Tosin en ole kuollut nälkään, vaikka olen ollut vähemmällä ja kevyemmin illan. Olen myös huomannut, että kun yritän pitää kiinni ateria-ajoista, niin syön älyttömän paljon kerralla. Miten tästä virheestä pääsisin eroon? Miten ne ruoka-annokset saa pidettyä kohtuullisen kokoisina?

Muutosvalmennuksen loppuvaiheessa

Nyt olen muutaman viikon käskenyt itseni tekemään lounaan, lämpimän. Sen syönnin jälkeen on parempi olo koko päivän. Pystyn kaupassakin ohittamaan karkkihyllyt ostamatta ja kotona voi olla leivonnaisia pakasteessa vierasvaraksi. Eikä niitä ole pakko syödä pois. Lautasmalli on minulle tuttu, mutta aina ei tule kaikkea kerättyä. Pyrin syömään kasviksia ja hedelmiä päivittäin. Yritän syödä mahdollisimman täyttävästi, että tulisin kylläiseksi. Yritän kuitenkin pitää mielessä terveellisyyden. Nyt minulla on 5 kertaa pv:ssä ruokailuja ja välipaloja yhteensä. Tosin olen vasta alussa tämän säännöllisen ruokarytmin opettelun kanssa. Toivoisin että onnistuisin pitämään rytmin koossa.

Sellaisina päivinä kun lounas jää väliin tulee mässättyä koko päivän nukkumaan menoon asti. Luvallinen ja sovittu repsahdus: olen opetellut sitäkin, annan luvan ottaa paistamiani leivonnaisia. Mutta ilta pitääkin olla hedelmillä tai porkkanoilla, vaikka kuinka suolet kurnisi. Tiedän ettei ole oikeasti nälkä, luuloa vain. Haasteellista mutta tuo suuren nautinnon kun onnistuu. Uskon että on mahdollista muuttaa ruokailutottumukset niin, että minä päätän mitä syön ja miten paljon!

Psykologi kommentoi

Laura on hyvä esimerkki nykypäivän painonhallinnan haasteista! Monet kotona töitä tekevät joutuvat palkkatyön lisäksi pitämään omaa työpaikkaruokalaa, jos aikovat syödä lämpimän lounaan päivittäin. Tämä edellyttää tietynlaista ateriasuunnitelmaa ja lounaiden ennakointia sekä valmistusta. Lauran aiemmin pudotetun painon nousu takaisin perustui ateriarytmin puuttumiseen, lounas jäi useimmiten väliin, koska sen tekeminen vain itseä varten muun työn ohessa on työlästä ja välillä turhauttavaa. Perusruokavaliohan Lauralla on kunnossa ja jatkossa pitämällä sitkeästi myös säännöllisestä syömisestä kiinni päiväaikaan, turha napostelukin jää iltaisin vähemmälle. Kun tämä kuvio toimii, voi taas yrittää pudottaa muutamia kiloja pois lähtöpainosta. Ensin ateriarytmi kuntoon, sitten vasta pudotuksen pariin! Tässä kohtaa etätyöläiset voivat vain kadehtia niitä onnellisia, jotka pääsevät valmiiseen pöytään työpaikallaan.

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest