Elintarvikehygienia on kesällä erityisen tärkeää

Useimmat mikrobit lisääntyvät +6- +60 asteen lämpötilassa. Nopeinta kasvu on + 20- + 40 asteessa ja jo muutaman tunnin säilytys tässä lämpötilassa muuttaa helposti pilaantuvat elintarvikkeet nauttimiskelvottomiksi. Ruokien käsittelyn ja valmistukseen liittyvät lämpötilavirheet ovat yleisin syy ruokamyrkytyksiin.

Pidä huolta kylmäketjun katkeamattomuudesta

• Kuljeta elintarvikkeet nopeasti kaupasta kotiin ja käytä kylmälaukkua.
• Hanki tuotteet mahdollisimman läheltä määränpäätä.
• Säädä jääkaappi riittävän kylmäksi.
• Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä, alle +6 asteessa. Säilytä kala ja mäti +3 asteessa tai kylmemmässä.
• Jos käytössäsi ei ole kylmätilaa, nauti ruuat heti tai käytä muita kuin herkästi pilaantuvia elintarvikkeita. Myös vakuumipakatut ja marinoidut tuotteet tulee säilyttää ehdottomasti kylmässä. Muista että lenkkimakkarakin vaatii kylmäsäilytyksen – myös pitkällä automatkalla.
• Voit ottaa broilerin tai lihan 10-20 minuutiksi huoneen lämpöön ennen paistamista tai grillaamista ellei ole helle.
• Älä käytä pakattuja tuotteita viimeisen käyttöajankohdan jälkeen (vkp, parasta ennen)
• Vain avaamaton ja kylmässä säilytetty elintarvike säilyy viimeiseen käyttöpäivään.

Huolehdi käsienpesusta

• Pese kädet aina ennen ruoanvalmistusta ja aina ennen ruokailua. Opeta tapa myös lapsille. Pese käsiä myös ruoanvalmistuksen aikana, eteenkin raa’an lihan, siipikarjanlihan ja kalan käsittelyn jälkeen ja kun siirryt käsittelemään toista raaka-ainetta, esim. salaatinvalmistuksesta valmiin ruuan käsittelyyn. Mökille ja retkiolosuhteisiin voit varata antiseptisiä kosteuspyyhkeitä, jos vesipesuun ei ole mahdollisuutta.
• Älä valmista muille ruokaa, jos sinulla on vatsataudin oireita.

Vältä ristikontaminaatiota

• Käytä raaoille ja kypsille elintarvikkeille omia astioita ja työvälineitä (esim. raa’an broilerin ja salaatin käsittely).
• Pese huolellisesti kaikki raa’an lihan kanssa kosketuksissa olleet astiat ja ruokailuvälineet, leikkuulaudat, veitset jne. ennen kuin käytät niitä kypsennetyn lihan tai muiden elintarvikkeiden käsittelyyn.
• Grillaa/kuumenna siipikarja, sika ja jauheliha aina kypsiksi.
• Älä käytä raa’an lihan marinadia kypsälle lihalle.
• Kuumenna grillipihtejä, lastaa tms. grillissä kunnolla ennen kuin otat kypsät tuotteet tarjolle.
• Pese kasvikset huolellisesti ennen käyttöä.

Jäähdytä ruoka nopeasti

• Tarjoile ruoka heti tai jäähdytä se nopeasti (nosta kattila esim. kylmään veteen tiskialtaaseen tai isoon vatiin).
• Älä säilytä ruokaa huoneenlämmössä. Esim. kalakeitot ja maitopohjaiset keitot pilaantuvat nopeasti lämpimässä.
• Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka kiehuvaksi.

Kesällä elintarvikkeiden huolellinen käsittely on tärkeää. Säilytä pilaantuvat elintarvikkeet viileässä, huolehdi käsien pesusta ja käytä raaoille ja kypsille elintarvikkeille eri työvälineitä.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest