Kasvata yrttejä pihalla, parvekkeella tai ikkunalla

Kun pidät yrttiä esim. persiljaa tai basilikaa ikkunalaudalla, muista kastella yrttiä ja pitää sitä valoisassa. Se säilyy jonkin aikaa ja vai toisinaan jopa kasvaa varsinkin uuteen purkkiin siirrettynä.

Suosi yrttejä ruoanvalmistuksessa!

• Yrttien käyttö vähentää suolan tarvetta
• Yrtit ovat terveellisiä ja sisältävät monenlaisia hiven- ja kivennäisaineita sekä vitamiineja. Ne myös edistävät ruoansulatusta ja vaikuttavat moniin vaivoihin
• Kun kasvatat yrttejä itse, niitä tulee käytettyä enemmän ja monipuolisemmin, koska ne ovat aina helposti saatavilla
• Ne antavat herkullista makua ja väriä ruoalle
• 1 rkl tuoreita yrttejä vastaa 1 tl kuivattua yrttiä

Yrttien kasvattaminen on helppoa

Taimia saat heinäkuun loppupuolelle saakka toreilta ja taimikaupoista. Voit kysellä taimia myös ystäviltä ja naapureilta.

Yrttejä tulee käytettyä paljon useammin ja helpommin, kun niitä kasvattaa itse. Ne ovat myös kauniita ja niiden kasvua on hauska seurata. Lajeja kannattaa halutessaan vaihdella vuosittain. Esimerkiksi parvekkeella kasvaa hyvin rosmariini, viherminttu, lehti- eli silopersilja, oregano, salvia, tavallinen ja afrikkalainen basilika, timjami sekä tavallinen persilja.

Monivuotiset yrtit viihtyvät puutarhassa hyvin samalla paikalla useamman vuoden, kunhan niiden ympäriltä kitkee rikkaruohot. Hyvin menestyviä ovat muun muassa ruohosipuli, persilja, lipstikka (ns. keittomauste) ja saksankirveli. Kaksi viimeistä kasvavat isoiksi. Oregano, mäkimeirami, meirami, timjami, salvia ja iisoppi viihtyvät aurinkoisella paikalla vaikka kivien seassa ja talvehtivat ainakin Etelä-Suomessa. Useimmat yrtit pitävät hiekkapitoisesta mutta eivät savisesta maasta. Ne eivät tarvitse lannoitusta juuri ollenkaan. Lainaa kirjastosta tai ystävältä tai osta itsellesi yrttikirja, jossa kerrotaan myös viljelystä, silloin aloittaminen on helpompaa.

Kun yrttisi kasvavat hyvin, käytä niitä koko ajan ahkerasti. Silloin ne latvovat ja kasvat paremmin. Säilö mausteita myös talven varalle. Kuivaa pieninä nippuina tai ritilän päällä mielellään pimeähkössä paikassa. Yrtit ovat kuivia, kun ne ovat rapisevia. Säilytä lasipurkeissa tai paperipusseissa pimeässä. Myös pakastaminen sopii yrteille hyvin. Pakasta mausteet kerta-annoksina tai pusseihin, jotka voi avata uudelleen.

Parvekkeella kasvattaminen

 

• Suurin osa yrteistä viihtyy parhaiten, kun ne saavat kasvaa omissa ei liian isoissa ruukuissa
• Tarkkaile yrttejä, sillä myös erilaiset ötökät ovat ihastuneet niihin. Jos parin kolmen kerran kylmällä vedellä suihkuttelu kylpyhuoneessa tai keittiön lavuaarissa ei auta, hanki torjunta-ainetta, joka sopii yrteille (varoaika 7 vrk).
• Muista kastella yrttejä, mutta ei kuitenkaan liikaa. Monet yrtithän kasvavat villeinä esim. Kreikassa.

Nauti yrteistä kaikilla aisteilla!

Yrttien käyttö vähentää suolan tarvetta. Ne antavat ruoalle herkullista makua ja väriä. Yrtit sisältävät monenlaisia hiven- ja kivennäisaineita sekä vitamiineja. Ne myös edistävät ruoansulatusta ja vaikuttavat moniin vaivoihin. Yrttejä on myös helppo kasvattaa itse ikkunalaudalla, pihalla tai parvekkeella!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest