Hätkähdyttävä tutkimustulos – tämäkö aiheuttaa ylipainomme?

Tutkimuksessa selvitettiin pikaruokaloissa asioivien aikuisten, nuorten ja lasten syömien annosten kalorimäärät sekä kysyttiin heidän omat arvionsa aterioiden energiapitoisuudesta. Keskimääräinen annos sisälsi 730–840 kaloria.

Valtaosa asiakkaista arvioi aterioidensa kalorimäärät alakanttiin ja tämä oli sitä todennäköisempää mitä enemmän kaloreita ruoka-annoksessa oli. Aikuisten arviot olivat keskimäärin 175 kaloria, nuorten 260 kaloria ja lasten vanhempien arviot keskimäärin 175 kaloria alhaisempia kuin aterioiden todelliset kalorimäärät. Noin neljännes osallistujista uskoi annoksessaan olevan yli 500 kaloria vähemmän kuin se todellisuudessa sisälsi.

Tutkijat havaitsivat lisäksi eroja eri ravintoloiden välillä. Suurin epäsuhta asiakkaiden arvioissa havaittiin Subway-ravintoloissa, jotka myyvät täytettyjä patonkeja. Kyseinen ketju on ilmeisesti onnistunut luomaan tuotteistaan terveellisemmän mielikuvan kuin muut pikaruokaketjut, tutkijat arvelevat.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa, ja siihen osallistui 1 900 aikuista, 1 200 nuorta ja 330 kouluikäistä lasta. Aikuisista 65, nuorista 34 ja lapsista 57 prosenttia oli ylipainoisia.

Aineiston keräämisen jälkeen Yhdysvalloissa on tullut pakolliseksi laittaa ravintolaruokien kalorimäärät näkyviin, jotta asiakkaat paremmin voisivat arvioida energiansaantiaan. Laki koskee vain suuria ravintolaketjuja.

 Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest