Voipäärynä alligaattorin vaatteissa – Keventäjien avokadoherkut

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Avokadosta puhutaan maailmalla joskus alligaattoripäärynänä tai voipäärynänä. Ensimmäinen viittaa vihreään röpelöiseen kuoreen ja jälkimmäinen hedelmän sisältämään rasvaan. Harmillisesti ajatus avokadon rasvasta on saanut monen painonpudottajan syrjäyttämään avokadon hedelmäosastolla. Avokadon rasva on kuitenkin hyvää, pehmeää rasvaa, jota keventäjänkin kannattaa suosia ruokavaliossaan. Tämän lisäksi avokado lisältää runsaasti vitamiineja, rautaa ja muun muassa kalsiumia. Yksi, keskikokoinen avokado sisältää noin 200 kcal.

Valitse sopivasti pehmeä

Monet hyvin varustetut kaupat myyvät nykyisin avokadoja ”ready to eat” -tarroilla varustettuna. Tämä kertoo siitä, että avokado on esikypsytetty ja valmis syötäväksi sellaisenaan. Jos sen sijaan haluaa valita avokadonsa itse (ja maksaa vähemmän), kannattaa tunnustella varovasti hedelmän suipompaa päätä, varmistaakseen, että saa varmasti hyvän yksilön. Pikkuisen pehmeä avokado on kypsä syötäväksi. Kevyestä puristuksesta helposti musertuvaa hedelmää ei siis kannata valita. Raakojen avokadojen ostaminen ei ole sekään ongelma. Muovi- tai paperipussissa huoneenlämmössä ne kypsyvät parissa päivässä. Yksi tapa jouduttaa kypsymistä on laittaa avokado samaan pussiin esimerkiksi banaanin kanssa.

Kypsyyttä ei voi päätellä kuoren väristä, sillä se vaihtelee lajikkeen mukaan vaaleanvihreästä lähes mustaan.

Kokeile rohkeasti myös jälkiruokiin

Avokado on mahtava pikaruoka syötynä suoraan kuoresta katkarapujen, (rasvattoman) majoneesin, tillin ja sitruunanlohkon kanssa. Muita perinteisiä avokadoruokia ovat erilaiset levitteet ja tahnat, kuten meksikolainen guacamole. Lisäksi avokado maistuu salaateissa ja kylmissä keitoissa. Avokadoa voikin käyttää mitä moninaisimmilla tavoilla, mutta vain kylmänä, sillä kuumentaminen pilaa sen maun. Muista myös, että avokadon hedelmäliha tummuu nopeasti kuorimisen jälkeen. Makuun tämä ei vaikuta, mutta mustat lohkot eivät ainakaan kaunista salaattia. Tummumista voi estää valelemalla hedelmälihaa sitrusmehulla.

Klassisten käyttötapojen lisäksi avokado taipuu erinomaisesti juomiin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Pirtelöihin avokado tuo kermaisuutta. Avokado ja limetti muodostavat mahtavan makuparin rahkalla kevennettyihin juustokakkuihin. Avokado sopii myös hyvin yhteen suklaan kanssa esimerkiksi fudgessa tai moussessa. Soseutetusta avokadosta ja hunajasta syntyy keventäjän kesän jäätelöherkku.

Kokeile seuraavia Keventäjien avokado-ohjeita:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Parsa on keventäjän kevätkasvis

    Parsan paras sesonki kestää maaliskuun lopulta kesäkuun loppuun. Nyt onkin jo korkea aika popsia parsat suihin. Vähäkalorinen parsa on toivottu vieras keventäjän grillissä. Ulkomaisen parsan ilmestyminen kauppoihin huhtikuun korvalla on takuuvarma kevään merkki. Samoihin aikoihin...
  • Fleksaus on järkevä ruokatrendi!

    Fleksaus eli fleksitarismi on vanha juttu uudella nimellä. Fleksitaristi lisää kasvisten määrää ruokavaliossaan joko säästämällä lihan juhlahetkiin, lisäämällä kasviksia liharuokiin tai käyttämällä valmiita lihankorvikkeita. Fleksaus voi auttaa laihtumaan! Fleksaus on trendikästä, mutta mitä se oikein...
  • Mausteista joulua!

    Kanelin, kardemumman, neilikan ja inkiväärin tuoksut virittävät meidät joulun odotukseen. Keventäjän kannalta mausteet ovat iloinen asia myös siitä syystä, että mausteinen ruoka ei houkuttele ylensyöntiin. Tuttujen mausteiden tuoksujen mukana joulu löytää koteihin. Perinteisten joulumausteiden historia...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest