Voipäärynä alligaattorin vaatteissa – Keventäjien avokadoherkut

Avokadosta puhutaan maailmalla joskus alligaattoripäärynänä tai voipäärynänä. Ensimmäinen viittaa vihreään röpelöiseen kuoreen ja jälkimmäinen hedelmän sisältämään rasvaan. Harmillisesti ajatus avokadon rasvasta on saanut monen painonpudottajan syrjäyttämään avokadon hedelmäosastolla. Avokadon rasva on kuitenkin hyvää, pehmeää rasvaa, jota keventäjänkin kannattaa suosia ruokavaliossaan. Tämän lisäksi avokado lisältää runsaasti vitamiineja, rautaa ja muun muassa kalsiumia. Yksi, keskikokoinen avokado sisältää noin 200 kcal.

Valitse sopivasti pehmeä

Monet hyvin varustetut kaupat myyvät nykyisin avokadoja ”ready to eat” -tarroilla varustettuna. Tämä kertoo siitä, että avokado on esikypsytetty ja valmis syötäväksi sellaisenaan. Jos sen sijaan haluaa valita avokadonsa itse (ja maksaa vähemmän), kannattaa tunnustella varovasti hedelmän suipompaa päätä, varmistaakseen, että saa varmasti hyvän yksilön. Pikkuisen pehmeä avokado on kypsä syötäväksi. Kevyestä puristuksesta helposti musertuvaa hedelmää ei siis kannata valita. Raakojen avokadojen ostaminen ei ole sekään ongelma. Muovi- tai paperipussissa huoneenlämmössä ne kypsyvät parissa päivässä. Yksi tapa jouduttaa kypsymistä on laittaa avokado samaan pussiin esimerkiksi banaanin kanssa.

Kypsyyttä ei voi päätellä kuoren väristä, sillä se vaihtelee lajikkeen mukaan vaaleanvihreästä lähes mustaan.

Kokeile rohkeasti myös jälkiruokiin

Avokado on mahtava pikaruoka syötynä suoraan kuoresta katkarapujen, (rasvattoman) majoneesin, tillin ja sitruunanlohkon kanssa. Muita perinteisiä avokadoruokia ovat erilaiset levitteet ja tahnat, kuten meksikolainen guacamole. Lisäksi avokado maistuu salaateissa ja kylmissä keitoissa. Avokadoa voikin käyttää mitä moninaisimmilla tavoilla, mutta vain kylmänä, sillä kuumentaminen pilaa sen maun. Muista myös, että avokadon hedelmäliha tummuu nopeasti kuorimisen jälkeen. Makuun tämä ei vaikuta, mutta mustat lohkot eivät ainakaan kaunista salaattia. Tummumista voi estää valelemalla hedelmälihaa sitrusmehulla.

Klassisten käyttötapojen lisäksi avokado taipuu erinomaisesti juomiin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Pirtelöihin avokado tuo kermaisuutta. Avokado ja limetti muodostavat mahtavan makuparin rahkalla kevennettyihin juustokakkuihin. Avokado sopii myös hyvin yhteen suklaan kanssa esimerkiksi fudgessa tai moussessa. Soseutetusta avokadosta ja hunajasta syntyy keventäjän kesän jäätelöherkku.

Kokeile seuraavia Keventäjien avokado-ohjeita:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...
  • Kasvikset valloittavat grillin

    Grillissä kypsyvät maustevoin mehevöittämät varhaisnauriit, muhkeat, tuorejuustolla täytetyt portobellosienet, aromikas tsatsikin kera tarjottava fenkoli sekä makealla thai chilikastikkeella maustetut hedelmät. Tänä kesänä keventäjä innostuu uudenlaisista grillikasvisherkuista. Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest