Helpottaa laihtumista ja parantaa aineenvaihduntaa – syötkö sinäkin liian vähän kuituja?

Nykyisten ravitsemussuositusten mukaan pitäisi syödä vähintään 25-35 grammaa kuitua päivässä, mutta tämä toteutuu harvalla suomalaisella. Ravintokuidun merkitys terveydelle on erittäin tärkeää: se muun muassa alentaa monien sairauksien riskiä sekä vaikuttaa painonhallintaan että suoliston toimintaan. Kuitu antaa hampaille töitä ja hidastaa syömistä. Se auttaa myös ylläpitämään verensokeritasapainoa ja ehkäisee kakkostyypin diabetesta. Energiaa ei kuidusta juurikaan saada, joten se ei lihota. Kuitupitoinen ruoka pitää myös tutkitusti paremmin nälkää.

Jotta kuitua tulee riittävästi, on tehtävä oikeita ruokavalintoja. Riittävä kuidun saanti edellyttää päivittäistä täysjyväviljatuotteiden käyttöä. Marjat, hedelmät ja kasvikset tuovat lisää kuitua kuormaan.

Kuituympyrä avuksi

Uusi, ravitsemussuositusten mukaisesti kehitetty kuituympyrä on kehitetty auttamaan arjen ruokavalinnoissa.

–Ympyrä auttaa hahmottamaan mitkä ruuat sisältävät kuitua. Pelkillä kasviksilla, niin terveellisiä kuin ne ovatkin, on vaikea saada päivän kuituja kasaan, kertoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.

–On myös tärkeää saada sekä viljakuituja että kasviksista, marjoista ja hedelmistä kuituja. Niillä kaikilla on terveyden kannalta erilaiset vaikutukset, Mensonen jatkaa.

Viljakuidut on helpoin koota täysjyvätuotteista. Ruoat, jotka sisältävät runsaasti kasviperäistä kuitua, ovat myös hyviä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä.

–Kuitumäärä on hyvä ruuan monipuolisuuden mittari. Lääkkeenomaisia kuituvalmisteita ei tarvitse syödä, kun syö joka päivä viljatuotteita ja kasviksia, toteaa Mensonen.

Leipäviikkoa vietetään 7.-13.9.2015. Tämän vuoden teema on kuitu ja sen tärkeys ruokavaliossa.

Lähde: Leipätiedotus ry

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest