Kuitu sisältää huomattavia terveysvaikutuksia – syöthän näitä riittävästi?

Runsaasti kuituja ruoastaan saavat voivat säästyä paksu- ja peräsuolen syöviltä muita todennäköisemmin, tuore brittitutkimus vahvistaa. Yhteys koskee etenkin hedelmistä ja viljoista saatavia kuituja.

Brittien tulosten perusteella runsaasti kuituja sisältävää ruokavaliota noudattavat sairastuvat paksusuolen alapään syöpään noin 40 prosenttia epätodennäköisemmin kuin henkilöt, joiden ruoassa on vähänpuoleisesti kuituja. Lisäksi heillä on paksu- ja peräsuolen alapään adenooma-kasvaimia noin neljänneksen epätodennäköisemmin. Adenoomat ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, joista voi kehittyä varsinaisia syöpäkasvaimia.

Kuitupitoinen ruoka on yhdistetty pienentyneeseen suolistosyöpien riskiin monissa tutkimuksissa tätäkin ennen. Valtaosa ravintokuidusta saadaan viljoista sekä hedelmistä ja vihanneksista, jotka ovat muutenkin terveellistä ruokaa. Todennäköisesti kuidun lisäksi osa nyt havaituista yhteyksistä selittyykin terveellisen ruokavalion muilla puolilla.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tulokset perustuvat yli 76 000 potilaan terveystietoihin ja suolitähystyksiin.

Suomessa kuitusuositus on 25–-35 grammaa kuitua päivässä. Kuitu täyttää vatsaa ja pitää kylläisenä, sekä tasapainottaa suolen toimintaa ja auttaa painonhallinnassa.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest