Kasvissyöjät elävät pitemmän elämän

Kasvissyönti on liitetty suotuisiin terveysvaikutuksiin aiemminkin, ja yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat tätä näyttöä. Kaikki tutkimukset eivät silti ole päätyneet samansuuntaisiin tuloksiin.

Tutkimuksessa 73 000 adventisti-kristittyä seurattiin keskimäärin kuuden vuoden ajan, minkä jälkeen heitä verrattiin heidän ruokavalioidensa perusteella. Kasvissyönti on hyvin yleistä adventistien keskuudessa.

Tulokset osoittivat, että verrattuna punaista lihaa syöviin erilaisia kasvisruokavalioita noudattaneista noin 12 prosenttia harvempi menehtyi kuuden vuoden seurannan aikana. Tämä koski myös henkilöitä, joiden kasvispainotteinen ruokavalio ei koostunut ainoastaan kasvikunnan tuotteista, vaan sisälsi myös kalaa, maitoa tai kananmunia. Olennaista vaikuttaisikin olevan punaisen lihan välttäminen.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että kasvisruokavalio voi pienentää ainakin diabeteksen, sydän- ja verisuonioireiden sekä verenpainetaudin riskiä. Todennäköisesti nämä vaikutukset selittivät myös nyt saadut tulokset, vaikka tutkimuksen seuranta-aika olikin lyhyt.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest