Kesäkasviksia kevyesti

Tästä artikkelista saat vihjeitä lähinnä kesäisten vihannesten ja juuresten käyttöön. Väri-iloittele kasviksilla niin saat niistä enemmän silmäniloa ja terveyshyötyä, koska erivärisissä kasviksissa on erilaisia ja erilailla vaikuttavia antioksidantteja.

Nauti keventäjänä erilaisia kasviksia 600-800 g päivässä (normaali suositus 500 g). Silloin kun allergia tai vatsantoiminta estää joidenkin kasvisten syömisen, valitse tilalle itsellesi sopivat vaihtoehdot. Kypsennys poistaa monista kasviksista allergiaa aiheuttavat tekijät samoin kuin tekee ne helpommin sulaviksi.

Kasviksissa on runsaasti vitamiineja kuten C- ja A- ja K-vitamiineja. Samoin kivennäisaineita kuten magnesiumia, kaliumia, kalsiumia, mangaania. Kasvikset sisältävät myös hyvin paljon erilaisia antioksidantteja kuten flavonoideja, karotenoideja, lykopeenia, kversetiiniä ym. sekä muita terveydelle tärkeitä aineita.

Kasvikset (vihannekset, marja, hedelmät ja sienet) ovat painonhallinnassa avainasemassa. Lisäksi ahkera kasvisten nauttiminen nostaa vastustuskykyä, edistää suolen toimintaa, alentaa verenpainetta, vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja muutamiin syöpiin, tasoittaa verensokeria ja auttaa pitämään kolesterolin alhaalla. Kasviksissa on suoliston toimintaa edistäviä kuituja ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja.

TUOREENA:

– Rouskuttele huuhdottuja, kuorittuja tai raaputettuja kasviksia; kukka- ja kesäkaalia, kyssäkaalia, naurista, porkkanoita, retiisejä, herneitä, tomaattia, paprikaa, kurkkua ja erilaisia salaatteja sellaisenaan väli- ja iltapalaksi tai aterian alkupalaksi. Kun haluat vaihtelua, napostele kasviksia suikaleina ja viipaleina dippikastikkeen kera. Hausta löydät monta dippikastikereseptiä.
– Sekoittele värikkäitä salaatteja ja raasteita, ks. haun resepteistä vihjeitä.
– Soseuta, raasta tai silppua kasviksista värikkäitä kylmiä keittoja kuten (kirjoita hakuun: kylmä keitto) Gazpacho, Soseutettu tomaattikeitto, Porkkanasosekeitto, Kurkku-salaattikeitto ym.
– Tuoreista kasviksista saat soseuttamalla myös raikkaita kastikkeita. Salsakastikkeet syntyvät silppuamalla kasvikset pieneksi ja maustamalla hyvin yrteillä, chilillä, inkiväärillä ym. mausteilla, öljytilkalla ja sitruunan tai limen mehulla.
– Soseuta kasviksista myös hellepäivän värikkäitä juomia.

KYPSÄNÄ:

– Nauti lisukkeena höyrytettynä, vähässä vedessä kiehautettuna, vokattuna, paahdettuna, grillattuna, hitaasti haudutettuna, uunissa kypsennettynä jne.
– Lisää kasviksia runsaasti keittoihin, pata-, uuni-, ja vokkiruokiin sekä kastikkeisiin
– Lisää kasviksia antamaan makua ja mehevyyttä, keventämään ja kaunistamaan piirakoita, pitsaa ja muita leivonnaisia kuten sämpylöitä ja kakkuja (porkkanakakku)
– Raasta tai silppua kasviksia lihamureketaikinaan, pannari- ja lettutaikinaan ja herkuttele kasvisraastepihveillä

RESEPTEJÄ: (ks. reseptihaku)

Kurkku-salaattikeitto
Coleslaw eli amerikkalainen kaalisalaatti
Kylmä paprikakastike
Tuoretomaattikastike
Kikherne-kasvissalaatti
Lämmin sinihomejuustolla maustettu fenkoli
Mallorcan paprika-kasvispata
Broilerivokki kesäkasviksista
Yrttiset uunipunajuuret
Värikäs kasvis-nakkipata
Raastepunajuuripihvit ja purjomuhennos
Kahden kaalin piirakka

Nauti kasviksia vähintään puoli kiloa päivässä
Kasvikset ovat painonhallinnassa avainasemassa. Lisäksi ahkera kasvisten nauttiminen nostaa vastustuskykyä, tasoittaa verensokeria ja auttaa pitämään kolesterolin alhaalla.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest