Nälkäisenä ei kannata mennä ruokaostoksille

Havainnot ovat monille tuttuja arkielämästä, mutta yhdysvaltalaistutkijat halusivat varmistaa asian kokeellisesti. Tutkijat värväsivät tätä varten 68 koehenkilöä kokeeseen, jossa viiden tunnin paaston jälkeen tehtiin ruokaostoksia laboratorio-oloissa.

Ennen tietokoneella tehtäviä ostosvalintoja puolet osallistujista sai syödä itsensä kylläisiksi ja puolet jatkoi paastoa. Kun näiden ryhmien valintoja verrattiin keskenään, nälkäisenä valintansa tehneiden huomattiin suosineen lihaa, karkkeja ja muita paljon energiaa sisältäviä ruokia selvästi useammin kuin kylläisten koehenkilöiden. Nälkä ei kuitenkaan saanut heitä ostamaan enemmän ruokaa, vaikka ostosten kalorimäärä kasvoi.

Tulokset varmistuivat jatkokokeessa, jossa osallistujat tekivät valintojaan oikeassa ruokakaupassa. Tällöin koehenkilöt kävivät ostoksilla kello yhden ja neljän välillä ollessaan kylläisiä sekä uudelleen kello 16 ja 19 välillä, jolloin he olivat nälkäisiä. Kun heidän ostoksiaan verrattiin kokeen päätteeksi, nälkäisenä ostoskoreihin oli valikoitunut vähemmän hedelmiä ja vihanneksia sekä enemmän herkkuja ja punaista lihaa kuin kylläisenä tehdyillä kauppareissuilla.

Havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta yhdessä aiempien tulosten kanssa ne viittaavat jo lyhyiden nälkäjaksojen vaikuttavan ihmisen ruokavalintoihin. Painoaan tarkkailevia tutkijat suosittavatkin välttämään kauppareissuja nälkäisenä tai ainakin nauttimaan pienen välipalan sitä ennen.

Uutispalvelu Duodecim

(Jama Internal Medicine 2013;DOI:10.1001/jamainternmed.2013.650)

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid85889

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest