Sokerilimut ovat vaaraksi sydämelle

Tutkimukseen osallistui 43 000 miestä, joita seurattiin yli 20 vuoden ajan, ja tuona aikana sepelvaltimotautiin sairastui tai kuoli keskimäärin yhdeksän sadasta osallistujasta, jotka joivat sokeroituja virvoitusjuomia 6–7 kertaa viikossa. Tämä oli kolme tapausta enemmän kuin osallistujilla, jotka eivät juoneet lainkaan sokerilimuja. Seurannan aikana yhteensä 3 400 miestä sairastui tai kuoli sepelvaltimotautiin.

Sokeroitujen virvoitusjuomien suurkuluttajien veressä oli lisäksi vähemmän HDL-kolesterolia, joka pienentää sydänriskejä, sekä runsaammin haitallisia triglyseridi-rasvoja ja tulehdusmerkkiaineita, jotka liittyvät muun muassa sydäntautien riskiin.

Liiallinen sokerien nauttiminen on yhdistetty sydänriskeihin aiemminkin, mutta tulokset eivät silti aukottomasti osoita vaikutusten johtuvan juuri sokerista, joka virvoitusjuomissa on yleensä sakkaroosia. Nyt havaitut yhteydet eivät kuitenkaan selittyneet esimerkiksi ylipainolla, tupakoinnilla tai perimällä, jotka kaikki huomioitiin analyysissa.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Circulation-lehdessä

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 2.5.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest