Tutkimus: Onko iso aamupala sittenkin paha?

Nutrition Journal-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan suuri aamiainen lisää päivän aikana syötyjä kaloreita.  

Yleensä on ajateltu, että runsas aamiainen on hyvä asia, sille se pitää nälän loitolla pitkään ja vähentää siten päivän aikana nautittua kalorimäärää. Tutkimustulosten perusteella vaikuttaisi kuitenkin siltä, että suuri aamupala on hyödyksi vain, jos ihminen pienentää muiden aterioidensa kalorimääriä suhteessa aamiaisen kokoon.

Munchenin Yliopiston toteuttamaan tutkimukseen osallistui 380 ihmistä, joista 280 oli liikalihavia ja 100 normaalipainoisia. Osallistujat pitivät ruokapäiväkirjaa kahden viikon ajan. Osa heistä nautti päivittäin todella runsaan aamiaisen, osa pienen ja jotkut jättivät aamiaisen kokonaan väliin.

Ihmiset, jotka söivät keskimäärin 400 kilokaloria suuremman aamiaisen kuin pienen aamiaisen syöneet, saivat päivän aikana saman verran ylimääräisiä kaloreita, sillä riippumatta aamiaisesta ja sen koosta, osallistujat söivät keskimäärin saman kokoisen lounaan ja illallisen.

Tutkijat muistuttavat kuitenkin, että aamiaisen syömisen on useissa tutkimuksissa todettu helpottavan painonhallintaa. Ihmisillä, jotka syövät aamiaisen, on terveellisempi ruokavalio. Aamiainen myös vähentää ihmisen todennäköisyyttä olla ylipainoinen.

Aamupalan kokoon kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota: jos iso aamiainen maistuu, kannattaa päivällä pitää huolta siitä, että syö muut annokset hieman pienempinä. Vaikutusta piilee siinä, kuinka runsaskalorisena aamiaisesi nautit.

Lähde: Nutrition Journal
  

 

Tykkää Keventäjistä Facebookissa!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest