Työssä ruokaillen

Vaikka periaatteessa voimme päättää itse mitä syömme, työpaikoilla saattaa olla ruokahoukutuksia ja monet muut käytännön toimintatavat työpaikalla saattavat vaikeuttaa painonhallintaa. On asioita, joille emme voi mitään ja ne pitää vain hyväksyä, mutta moneen asiaan voi vaikuttaa. Ainakin kannattaa yrittää muuttaa tapoja jotka eivät tue hyvää työaikaista ruokailua.

Pullaa vai hedelmää?

Monilla työpaikolla on tapana tuoda tarjottavaa merkkipäivinä, lomalle lähtiessä ja sieltä palatessa. Melko usein se on jotain makeaa: leivonnaisia, suklaata tai karkkia. Minulle on usein kerrottu, että juuri nämä työpaikan tarjottavat ovat melkoisia houkuttumia, joita on vaikea vastustaa.  Saattaa olla että lähes koko työyhteisö kamppailee painonhallinnan kanssa ja samalla jokainen kuitenkin vuorollaan kantaa pullaa pöytään. Tässä on hyvä esimerkki tavoista, jotka säilyvät sitkeästi, vaikka se tuottaa enää harvalle iloa.

Onneksi jokainen voi olla vaikuttamassa siihen, miten tottumukset muuttuvat työyhteisössä, ole sinä ensimmäinen joka tuokin tarjolla hedelmiä, marjoja, oman kasvimaan tai torin kasviksia. Pähkinät ja tumma suklaa ovat myös hyvin vaihtoehtoja. Luulen, että moni ilahtuu kun näkee pöydällä viineripitkon sijaan herkullisen ja värikkään hedelmäkorin.

Lounas yksin, yhdessä, seisten vai istuen?

Lounas on yksi päivän tärkeimmistä aterioista. Varsinkin laihduttajalle ja painonhallitsijalle kunnon lounas on ateriarytmin perusta. Kunnollinen lounas ja tauko työpäivän aikana antaa energiaa ja toisaalta auttaa hallitsemaan nälkää myös illalla. Parhaimmillaan lounas onkin leppoisa hetki työkavereiden kanssa. Vaikka syötäisiin omia eväitä, voi ne tehdä monipuolisesti ja kattaa itselle kauniisti.

Kohti parempaa lounasta:

  • Pyri pitämään lounaalla työpuhelin äänettömällä, läppäri kiinni ja symöään muualla kuin työpöydän ääressä.
  • Jos tuntuu, että lounas jää helposti väliin, merkitse se kalenteriin.
  • Suosi henkilöstöravintolaa, jos sellainen on lähistöllä. Tutkimusten mukaan henkilöstöravintolassa tulee valittua terveellisesti, kasviksia paljon ja vaihtelukin on taattu. Vaikka lounaan hinta voi tuntua kalliilta, kannattaa todella miettiä, mitä rahalla saa. Yleensä henkilöstöravintolan ruoka on hintansa arvoinen.
  • Jos syöt eväitä, suunnittele ne hyvin etukäteen: mukaan reilusti kasviksia ja muista myös proteiinit sekä täysjyväviljatuotteet. Jälkiruoaksi sopivat hedelmät tai marjat.
  •  Eväskimppa on hauska ratkaisu, jos tuntuu, että eväiden miettiminen on työlästä. Sopikaa 2-4 työkaverin kanssa, että teette vuorotellen eväät kaikille (ruokaisa salaatti, keitto, vokki yms) ja saatte nauttia hyviä ja vaihtelevia lounaita, sillä harva kehtaa ”unohtaa” ottaa eväät mukaan tai ehdottaa että syötte vain pussipuuroa.
  • Jos olet esimies tai johtotehtävissä, näytä omalla esimerkilläsi, että lounas on tärkeä juttu.
  • Pieni happihyppely lounaalla on paikallaan: jos mahdollista, kierrä pienen mutkan kautta lounaspaikkaan.
  • Jos työpaikallasi ei ole lounaskulttuuria,  herättele se henkiin. Ehdota yhteistä lounasta ensin vaikka kerran viikossa ja siitä sitten laajentamaan.

 Hedelmätarjoilu

Joissakin firmoissa työnantajat tarjoavat hedelmiä työntekijöilleen. Jos sinun työpaikassasi ei ole tällaista etuutta, voi sen helposti toteuttaa itse. Sovi työkavereiden kanssa, että ostatte vuorotellen ison kasan erilaisia hedelmiä tarjoille. Niitä voitte sitten nauttia iltapäivällä tai alkuillasta jos työpäivä venyy. Hyvän lisän antavat myös pähkinät ja mantelit.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest