Harhaluulot kumoon: Nämä laihdutusmyytit eivät pidä paikkaansa!

Väite 1: Mitä vähemmän syöt, sitä nopeammin laihdut

Väärin.

Teoriassa väittämä on totta, mutta käytännössä se on vain väliaikainen ratkaisu. Liian vähäinen syöminen johtaa helposti herkkuhimoon ja ahmimiseen, joten painonhallinnassa siitä voi usein olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Lisäksi liian vähällä syömisellä energiankulutus saattaa pienentyä paljonkin, jolloin elimistö joutuu säästöliekille.

Väite 2: Laihduttajan pitää vältellä rasvaa viimeiseen asti

Väärin.

Rasvakammo ei ole tarpeen, vaan laihduttajan on syytä pohtia ruokavalion kokonaisuutta. Elimistö tarvitsee välttämättömiä rasvahappoja oikeastaan lähes kaikkeen toimintaan. Välttämättömät rasvahapot (alfalinoleeni- ja linolihappo) on saatava ravinnosta, jotta elimistö pystyy tuottamaan muita tarvittavia rasvahappoja.

Laihduttajankin kannattaa siis kiinnittää huomiota riittävään pehmeän rasvan saantiin, sillä se sisältää välttämättömiä rasvahappoja, joita tarvitaan normaaliin elimistön toimintaan. Kovan piilorasvan saantia kannattaa sen sijaan vähentää, sillä se lisää turhaan ruokavalion energiapitoisuutta.

Väite 3: Samanpainoiset henkilöt kuluttavat levossa eri määrän energiaa

Oikein

Lihaskudos kuluttaa levossakin enemmän energiaa kuin rasvakudos. Niinpä lihaksikkaampi ihminen siis kuluttaa enemmän energiaa, vaikka painaisi saman verran kuin vähemmän lihasmassaa omaava henkilö. Tämän takia lihaskuntoharjoittelusta on hyötyä painonhallinnassa.

Väite 4: Iltasyöminen lihottaa

Väärin.

Vuorokaudenajalla ei ole merkitystä. Iltasyöpön voi olla hyvä pysyä iltakuuden jälkeen poissa jääkaapilta, mutta todellisuudessa illalla syöty ateria ei lihota sen enempää kuin jos se olisi syöty muutamaa tuntia aiemmin. Painonhallinnassa kokonaisenergiansaanti ratkaisee, ei syömisajankohta: iltasyöminen siis lihottaa vain silloin, jos iltapalan kalorit ovat ylimääräisiä kaloreita. 

Syömisen hallinnan kannalta onkin suositeltavaa opetella oikea ateriarytmi ja ruokavalio sekä pyrkiä jakamaan energiansaanti tasaisesti pitkin päivää.

Väite 5: Liikkumalla laihduttaminen ei onnistu

Väärin.

Liikunta ei aina laihduta ja liikunnan energiankulutus yliarvioidaan helposti. Laihtuakseen pitää kuluttaa enemmän kuin saa energiaa. Jos liikkuu paljon, voi ruoan energiamäärä huomaamatta lisääntyä, eikä laihtumista tapahdu.

Oikea ruokavalio ja ruoan määrä on laihdutuksen tärkein kulmakivi, mutta liikkuminen on tärkeää, jotta painonpudotuksen tulos pysyisi. Liikunnan merkitys laihduttamisessa on yksinkertaisesti kehon energiankulutuksen lisääminen. Liikunta kuluttaa energiaa sitä enemmän, mitä pitempään se kestää tai mitä ripeämpää se on.

Liikunta vaikuttaa edullisesti myös kehon rasvan ja lihasmassanmäärään. Se on myös merkittävä osa painonhallintaa myös silloin, kun painon pudotukseen ei ole tarvetta vaan saavutettua painoa halutaan vain pitää yllä.

Väite pitää siinä mielessä paikkansa, että pelkällä liikunnalla laihduttamiseen, ruokavaliota muuttamatta, meistä suurimmalla osalla ei kerta kaikkiaan ole aikaa eikä mahdollisuutta. Liikunnan lisäämistä tärkeämpää erityisesti laihdutuksen alkuvaiheessa on kuitenkin tehdä ruokavaliolle jotain.

Väite 6: Viimeiset kilot ovat tiukassa

Osittain totta.

Kun elimistö tottuu vähäkalorisempaan ruokavalioon, myös energiankulutus laskee. Päivän kalorimäärää on viimeisissä kiloissa usein vähennettävä vielä vähän lisää.

Keventäjien ruokapäiväkirjan avulla voi helposti seurata päivittäin saamaasi kalorien määrää sekä ruokasi laatua. Liity nyt jäseneksi!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest