Ylipaino saattaa altistaa nivelpsoriaasille

Painoindeksillä mitattu ylipainoisuus liittyi nivelpsoriaasin riskiin, joka kasvoi tasaisesti liikakilojen lisääntyessä. Verrattuna normaalipainoisiin lievästi lihavan riski sairastua neljätoistavuotisen seurannan aikana oli noin kaksinkertainen, huomattavan lihavan kolminkertainen ja vaikeasti lihavien kuusinkertainen. Seurannan aikana todettiin yhteensä 146 uutta nivelpsoriaasia.

Yhteys havaittiin lisäksi osallistujilla, jotka sairastuivat tavalliseen psoriaasiin. Myös he sairastuivat todennäköisemmin niveloireisiin, jos olivat ylipainoisia.

Psoriaasi on krooninen ja vaikea ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Iholla se näkyy hilseläiskinä eri puolilla kehoa. Nivelpsoriaasi voi aiheuttaa nivelten tulehduksia, arkuutta, aamujäykkyyttä, kynsimuutoksia ja muita oireita.

Tutkimus julkaistiin Annals of the Rheumatic Diseases -lehdessä. Siihen osallistuneita 89 000 naispuolista sairaanhoitajaa seurattiin vuodet 1991–2005. Painoindeksillä mitatun ylipainon lisäksi myös vyötärölihavuus liittyi suurentuneeseen nivelpsoriaasin riskiin.

Uutispalvelu Duodecim

Julkaistu 31.5.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Keventäjät nyt myös Facebookissa! Tykkää meistä täällä.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest