Himoitsetko jatkuvasti rasvaisia herkkuja? Se voi johtua tästä

Unenpuutteen ja mässäilyn välillä on havaittu yhteyttä useissa eri tutkimuksissa. Painoa kertyy, koska univajeesta kärsivät ihmiset alkavat syödä enemmän kuin mitä he kuluttavat: mitä vähemmän nukumme, sitä enemmän myös himoitsemme epäterveellistä ruokaa. Nyt tuore tutkimus selvittää kriittisiä tuntimääriä unen ja valveillaolon suhteen.

Yöunista jatkuvasti tinkivät ja myöhään nukkumaan menevät ihmiset voivat tuoreen tutkimuksen mukaan kerryttää liikakiloja jo hyvin lyhyessä ajassa. Ihmiset, jotka nukkuvat vähemmän, ovat taipuvaisia ylipainoon. Jos painon kertyminen johtuu unettomuudesta, muutaman kilon painonpudotus onnistuu jo pelkästään unirytmiä ja omia nukkumistapoja muuttamalla.

Tutkimus todistaa kuitenkin myös sen, että unen määrä on oleellista pidempikestoisessakin laihdutusurakassa, sillä univaje tekee laihduttamisesta vaikeampaa ja se saattaa myös nostaa painoa yllättävän paljon.

Jo yksi kuuden tunnin tai sitä lyhyempi uni saa ihmisen himoitsemaan rasvaisia ja sokerisia herkkuja. Tämä johtuu siitä, että väsyneenä keho haluaa paikata energiatarpeen nopeasti.

Kriittinen valveilla pysyttelyn raja on tutkimuksen mukaan 16 tuntia. Sen jälkeen väsymys iskee viimeistään ja roskaruokaan sortuminen on entistä helpompaa. Painonhallitsijan kannattaakin siis pitää huolta siitä, että menee ajoissa yöunille ja myös nukkuu riittävän paljon – mieluusti ainakin seitsemän tuntia yössä.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest