Näin haitallista oman äidin lihavuus voi olla lapselle

Ylipainoisten äitien lapset ovat usein lihavia itsekin, aiemmista tutkimuksista tiedetään, mikä saattaa selittää myös nyt tehdyt havainnot.

Aberdeenin ja Edinburghin yliopistojen tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa, ja siinä seurattiin 38 000 ihmistä syntymästä aina 1950-luvulta vuoden 2012 alkuun. Tutkimuksessa käytettiin useita sairaala- ja terveystietorekistereitä.

Tulokset osoittivat, että lihavien äitien jälkeläiset kuolivat 34–61-vuotiaana noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin normaalipainoisille äideille syntyneet. He joutuivat myös muita useammin sairaalahoitoon sydänvaivojen takia.

Havainnot vahvistavat käsitystä raskaudenaikaisten ravitsemusolojen pitkäaikaisista vaikutuksista ihmisen terveyteen. Lihavien äitien lapset ovat paitsi muita todennäköisemmin lihavia, heille kehittyy myös usein muita terveysongelmia, kuten korkea verenpaine tai kolesteroliongelmia, mitkä voivat lyhentää elinikää. Kuolleisuuteen äidin lihavuus on liitetty ainakin yhdessä pienessä suomalaistutkimuksessa. Siinä hoikkana syntyneiden miesten havaittiin kuolevan sepelvaltimotautiin todennäköisemmin, jos heidän äitinsä oli ollut lihava heitä odottaessaan.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest