Imetetyistä lapsista tulee harvemmin lihavia

Jama Pediatrics -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat yli 43 000 täysiaikaisena syntyneen lapsen ja heidän äitiensä tietoihin.

Kun tutkijat vertasivat täysimetyksellä olleita pulloruokittuihin, he havaitsivat imetetyistä noin 15 prosenttia harvemman olevan ylipainoisia seitsemänvuotiaana. Huomattavampi lihavuus oli heillä lähes 50 prosenttia harvinaisempaa, tulokset osoittivat.

Tutkijat sulkivat pois monien tuloksiin mahdollisesti vaikuttavien tekijöiden vaikutuksen, mutta imettämisen lisäksi hyvin monet seikat vaikuttavat lasten painonkehitykseen. Tämän vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Suomessa täysimetystä suositellaan jatkettavan 4–6 kuukauden ajan. Käytännössä kuitenkin vain 60 prosenttia alle kuukauden ikäisistä, 15 prosenttia viiden kuukauden ikäisistä ja vain prosentti yli puolivuotiaista on pelkällä rintaruokinnalla.

Rintamaitoa pulloruokinnan ohessa saa selvästi useammat. Alle kuukauden ikäisistä lapsista yli 90 prosenttia saa osittain rintamaitoa, puolivuotiaista 60 prosenttia ja vuoden ikäisistä runsaat 30 prosenttia.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest